Ekonomija

Gigant postaje “smeće”?

Američki Boeing, pionir proizvodnje i okosnica američkog obrambenog sektora, suočava se s nekada nezamislivom perspektivom: padom kreditnog rejtinga na nivo smeća.

Avionski div trebao bi da objavi detalje svojih isporuka aviona za maj, a analitičari očekuju da će narudžbine biti razočaravajuće. Ključno je pitanje hoće li kompanija moći da apoveća isporuke, s njima i slobodan novčani tok, u drugoj polovini godine i izbeći smanjenje rejtinga, piše FT, a prenosi Poslovni dnevnik.

Pad broja isporuka, podbačaj isporuka aviona, nejasna slika oporavka i produženo razdoblje visokog duga u odnosu na zaradu rejting agencije navode kao faktore koji bi mogli da dovedu do smanjenja rejtinga na ‘džank’ (junk) rejting. Posledično, takav bi rejting podrazumevao skuplje finansiranje.

Sama veličina njegove kapitalne strukture, s gotovo 58 milijardi dolara ukupnog duga, mogla bi se pokazati velikim zalogajem čak i za sklonije kreditore, a to izaziva oscilacije cena. Dok menadžment kompanije naglašava važnost održavanja statusa investicijskog ranga, analitičari i ulagači očekuju da će kompanija izbeći smanjenje rejtinga ako je ikako moguće.

Upravnici fondova koji drže Boingove obveznice u neslužbenom razgovoru za FT rekli su da bi bilanca te veličine imala mnogo izazova u finansiranju na tržištu visokog prinosa, što bi za kompaniju bio veoma teška tranzicija, kao i da bi bilo verovatno očekivati volatilnost pri smanjenju rejtinga.

Avionski div balansira na ivici investicijskog razreda nakon što se Moody’s pridružio drugim rejting agencijama u smanjenju ocene na ‘Baa3’ u aprilu, što je nivo ‘BBB-minus’ kod ostalih velikih agencija. Moody’s, S&P i Fitch su smanjili svoje izglede za kompaniju na ‘negativne’ što je potez koji može da signalizira izgledno smanjenje rejtinga u narednim revizijama.

 

 

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button