Banja Luka

Izgradnja centralnog spomen-obilježja borcima VRS u centru Banjaluke: Isteklo vrijeme za izgovore

Prvi koraci prema izgradnji centralnog spomen-obilježja borcima Vojske Republike Srpske (VRS) u centru Banjaluke mogli bi biti utvrđeni tokom ove godine, a plan je da svi detalji budu usaglašeni na sastanku predstavnika gradske i republičke vlasti.

Kao jedan od razloga što ovaj posao još nije započet, najčešće je pominjan nedostatak novca, a odbornik DEMOS-a u Skupštini grada Slobodan Stanarević rekao je da će obezbijediti besplatan idejni projekat za izgled budućeg spomenika kada bude tačno precizirana lokacija spomen-obilježja. Na pitanje kako to planira učiniti, uzimajući u obzir da se ranije pominjao iznos između 150.000 i 200.000 KM za izradu idejnog rješenja, Stanarević je rekao za “Glas Srpske” da je više godina sarađivao sa različitim preduzećima i da će dogovoriti da taj projekat bude besplatan.

– Borci to zaslužuju i nema više izgovora za odlaganje. Spreman sam da obezbijedim taj projekat besplatno, a neka se onda taj novac proslijedi za borbu protiv epidemije, zdravstvenim ustanovama i tamo gdje treba – rekao je Stanarević.

On kaže da ima sopstvene prijedloge kako bi to trebalo da izgleda, ali da će odmah po određivanju tačne lokacije, sjesti sa predstavnicima boračkih udruženja kako bi se dobilo najbolje moguće rješenje.

– Moja ideja je da to bude monumentalan spomenik, iz dva dijela. Prvi dio bi bio interaktivna prostorija sa panelima, a svaki panel bi predstavljao jednu brigadu i onda bi posjetioci imali priliku da stave slušalice i na pet jezika bi mogli slušati o borbi za Srpsku, a svi bi imali mogućnost i da provjere ko je od njihovih rođaka i u kojoj brigadi učestvovao u ratu – istakao je Stanarević i dodao da bi drugi dio bio umjetničkog karaktera i na njegovoj izradi bi radili predstavnici akademske zajednice.

Ideja o izgradnji centralnog spomenika postoji već dugo, a prošle godine formirana je i komisija koju čine predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Boračke organizacije RS (BORS), međutim usljed pandemije virusa korona sve je ostalo na tome.

Saglasnost o neophodnosti izgradnje potvrđena je i na nedavnom sastanku premijera Radovana Viškovića i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

– Vlada i premijer lično su podržali ovaj projekat ističući da borci zaslužuju to spomen-obilježje. Na ovom sastanku nije razgovarano o detaljima i ciframa. Vodiće se računa da to bude dostojanstveno, ali u skladu sa ekonomskom situacijom usljed pandemije virusa korona i da troškovi budu kako je prvobitno planirano – rekli su iz kabineta predsjednika Vlade RS za “Glas Srpske”.

Prijedlog

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predložio je prošle godine da se budući centralni spomenik borcima Vojske RS nalazi u centru Banjaluke, u blizini Palate predsjednika, a ovaj prijedlog podržali su i predstavnici boračkih organizacija. Za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića usvojen je i regulacioni plan koji predviđa da spomenik bude na toj lokaciji.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Check Also
Close
Back to top button