Svijet

Kina pozvala na prekid isporuka oružja

Ukoliko im je stvarno stalo do ukrajinskog naroda, SAD treba da prestanu sa isporukama oružja, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine.

“SAD su glavni inicijator i osnovna pokretačka snaga krize u Ukrajini, oni neprekidno isporučuju teško i ofanzivno naoružanje Kijevu, odugovlačeći sukob i čineći ga intenzivnijim“, rekla je na brifingu portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Nin.

Diplomata je istakla da ako SAD stvarno žele da se kriza uskoro okonča i “ako im je stvarno stalo do bezbednosti ukrajinskog naroda, treba da prestanu da tamo šalju naoružanje i profitiraju od rata“.

“Neophodno je da se odgovorno doprinese brzoj deeskalaciji i stvore povoljna atmosfera i uslovi za mirne pregovore zainteresovanih strana“, istakla je Mao Nin.

Komentarišući objave da kineske državne kompanije pružaju vojnu i finansijsku pomoć Rusiji u ukrajinskom sukobu ona je istakla da SAD iznose neosnovane optužbe na račun Kine zbog Ukrajine, a Peking neće ćutke gledati kršenje prava kineskih kompanija.

Ranije je kineski predsednik Si Đinping izjavio da rešavanje sukoba u Ukrajini političkim sredstvima najbolje odgovara evropskim interesima i zajedničkim interesima svih evroazijskih zemalja.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Check Also
Close
Back to top button