Svijet

Kineski ministar: Vojska uvijek spremna da spriječi nezavisnost Tajvana

Kineski ministar odbrane Dong Đun upozorio je danas da je vojska spremna da “prisilno” zaustavi nezavisnost Tajvana, ali je pozvao na obimniju razmjenu sa SAD.

“Uvijek smo bili otvoreni razmjenu i saradnju, ali za to je potrebno da se obje strane sretnu na pola puta”, naglasio je Dong u svom govoru na forumu “Dijalog Šangri La” u Singapuru, gdje se krajem sedmice sastao sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

Ovogodišnji forum u Singapuru održava se sedmicu nakon što je Kina održala manevre oko Tajvana i upozorila je na mogući sukob sa snagama tog ostrva nakon inauguracije predsjednika Laj Čingtea, prenosi AFP.

Dong je u obraćanju prisutnima na forumu naglasio da je kineska armija uvijek bila neuništiva i snažna snaga za odbranu ujedinjenja domovine i da će uvijek djelovati odlučno i prisilno kako bi spriječila nezavisnost Tajvana i kako bi osigurala da slični pokušaju budu neuspješni.

Prema njegovim riječima, ko god se usudi da odvoji Tajvan od Kine biće uništen i suočiće se sa sopstvenim uništenjem, prenosi “Srna”.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button