COVID-19Svijet

Kineski naučnici objavili dugoočekivane podatke o porijeklu korone

Kineski istraživači objavili su analizu uzoraka uzetih prije više od tri godine sa vuhanske tržnice povezanih s izbijanjem Kovida-19.

ATV
Tržnica plodova mora i divljih životinja Huanan bila je centralna tačka u potrazi za porijeklom korona virusa, ali ovo je prva recenzirana studija bioloških dokaza prikupljenih još 2020. godine, piše “BBC”.

Povezivanjem virusa sa životinjama koje se prodaju na tržnici mogle bi se otvoriti nove linije istraživanja o tome kako je epidemija započela.

Istraživanje otkriva da su brisevi koji su bili pozitivni na virus sadržavali genetski materijal divljih životinja.

Neki naučnici kažu da je to još jedan dokaz da je bolest izvorno prenesena sa zaražene životinje na čovjeka. Ali drugi su istraživači pozvali na oprez u tumačenju nalaza.

Druga teorija usredsređena je na pretpostavku da je virus slučajno iscurio iz laboratorije u Vuhanu. Kineski istraživači objavili su na internetu prvu verziju svoje studije u februaru, ali nisu objavili potpune genetske informacije koje su sadržane u uzorcima prikupljenim s tržnice.

Druga međunarodna grupa istraživača kasnije je iznijela vlastitu procjenu onoga što su ti ključni brisevi otkrili nakon što su uočili da su genetski nizovi objavljeni na web stranici za razmjenu naučnih podataka.

Nema konačnog dokaza
Ova nova analiza, koju su potvrdili drugi naučnici prije nego što je objavljena u časopisu “Nature”, uključuje važnije detalje o sadržaju tih uzoraka koji su prikupljeni sa štandova, površina, kaveza i mašina unutar tržnice.

Rad kineskih istraživača pokazao je da su neki uzorci – prikupljeni sa područja gdje su se prodavale divlje životinje – bili pozitivni na virus.

Njihova je analiza takođe pokazala da su se životinje, za koje se sada zna da su osjetljive na virus, posebno kunopsi, prodavale žive na tim mjestima.

Međutim, kineski istraživači istakli su da njihova otkrića nisu konačni dokaz o tome kako je pandemija započela.

“Ovi uzorci iz okoline ne mogu dokazati da su životinje bile zaražene”, objašnjava studija.

Ostaje mogućnost, dodaje se u studiji, da je virus na tržnicu unijela zaražena osoba, a ne životinja.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button