Politika

Ko će u novi Savjet ministara

Završene su provjere kandidatkinje Borjane Krišto koju je za predsjedavajuću Savjeta ministara predložio HDZ BiH, a podršku najavile sve stranke juče potpisanog partnerskog sporazuma.

Već sljedeće sedmice na posebnoj sjednici, Predsjedništvo će odlučivati o imenovanju prve žene na čelu Savjeta ministara.

Ko bi sve mogao da čini kabinet Borjane Krišto, zvanično, za sada je nepoznanica. Ipak, resori su preuzeti, a već se, nezvanično, govori i o kadrovskim rješenjima.

Republici Srpskoj pripadaju četiri ministarstva – finansija, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, bezbjednosti i ljudskih prava, s tim da će o ljudskim pravima brinuti neko iz reda ostalih koga odabere SNSD zajedno sa “osmorkom”.

O budžetu i finansijama, prema svemu sudeći, brinuće još aktuelni predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija. Staša Košarac jedan je od troje ministara iz starog saziva koji bi mogao da ostane i u novom.

Uz Borjanu Krišto kao kandidata za predsjedavajuću, HDZ BiH će imenovati ministre pravde i civilnih poslova, dok će “osmorka” da odlučuje ko će upravljati diplomatijom, sektorom odbrane i saobraćaja.

Na čelu Ministarstva civilnih poslova trebalo bi da rukovodi Ankica Gudeljević, a Ministarstvom pravde Јosip Grubeša, koji bi mogao da postane najdugovječniji bh. ministar sa tri mandata.

Najozbiljniji kandidat za šefa bh. diplomatije je Elmedin Konaković. Konakovićev dosije je, saznaje RTRS, već na putu za provjeru do SIPA i Centralne izborne komisije.

Novi ministar odbrane mogao bi da bude potpredsjednik SDP-a i aktuelni poslanik u Predstavničkom domu Zukan Helez. Ministarsku ponudu, je primio, ali kaže, još o njoj, nije odlučio.

Ko će u fotelju ministra saobraćaja i veza, trebalo bi da odluči ostatak stranaka okupljenih u “osmorku”.

Za one koji ne ispune prohtjeve za ministarskim mjestima, ostaju utješna – zamjenička, kojih je 10 u Savjetu ministara.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button