Ekonomija

„Kosmosu“ odblokirani računi samo za vrijeme posjete ministra

Preduzeću „Kosmos“, dan prije posjete ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića, odblokirani su računi. Međutim, likvidnost je trajala samo koliko i posjeta. Čim je visoka delegacija napustila krug firme računi su ponovo blokirani, a poslovna agonija „Kosmosa“ nastavljena, saznaje portal CAPITAL.

Podsjećamo, Stefanović je u posjeti „Kosmosu“ bio u četvrtak, kada je održao sastanak sa Upravom preduzeća, a kojem je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Sve do 10. marta, što je dan prije Stefanovićeve posjete, računi „Kosmosa“ su bili pod stalnim blokadama, a jedan od rijetkih dana kada je račun bio aktivan je četvrtak – dan dolaska delegacije iz Srbije. Već u petak, 12. marta, došlo do nove blokade računa.

Iz saopštenja koje je upućeno javnosti nakon sastanka jasno je da ministar Đokić i direktor „Kosmosa“ Dušan Vještica svojim gostima nisu prezentovali stvarno stanje u preduzeću.

Stanje je takvo da se poslovni partneri i radnici „Kosmosa“ uglavnom namiruju preko sudskih rješenja i blokada računa.

Onima koji rade plata kasni i po nekoliko mjeseci, novac se duguje i dobavljačima, a ne poštuje se ni plan restrukturiranja usvojen prije nekoliko godina.

Bez obzira na tešku situaciju, Uprava na čelu sa Vješticom je uglavnom ignorisala probleme i pokušavala da ih sakrije od javnosti.

Tako je Vještica u junu prošle godine Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci poklonio tunel za dezinfekciju vrijedan 21.000 maraka i to u momentu kada je radnicima dugovao više od tri plate.

Inače, Vlada Republike Srpske odlučila je u avgustu prošle godine da Upravu „Kosmosa“ nagradi za gomilanje dugova prema državi i radnicima. Sa jedne od parcela „Kosmosa“ je skinuta hipoteka upisana u korist Poreske uprave Republike Srpske kako bi se prodala i tako pokrpile rupe u poslovanju koje se mjere u milionima maraka.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button