Svijet

Lavrov: Rusija zna zašto se bori u Ukrajini

Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi zaštite Rusa i onih građana koji govore ruskim jezikom koje Ukrajina tlači kršeći sve međunarodne norme, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim medijima.

“Mi izvodimo našu specijalnu vojnu operaciju upravo zbog onih ljudi koji su ugnjetavani, kršeći sve međunarodne norme i principe, kršeći temelje na kojima je proglašena nezavisnost Ukrajine”, rekao je Lavrov.

On je istakao da “Deklaracija o nezavisnosti izričito kaže da žele da budu neutralna, vanblokovska država i da će to biti”.

“Otvoreno govore da su Rusima i građanima koji govore na ruskom u tom području i uopšte nacionalnih manjina obezbijeđena sva prava i deklarativno se govori da žele da žive u miru, dobrosusjedstvu i slozi sa svim svojim susjedima”, poručio je Lavrov

Lavrov je upozorio da je “sve to sada precrtano i predato na komadanje neonacistima koji su sad na vlasti u Kijevu”.

“I zato znamo za šta se borimo. Znamo da želimo da oslobodimo ove ljude od svake prijetnje koju sadašnje ukrajinske vlasti mogu da stvore njihovim životima, njihovim tradicijama, njihovim porodicama”, naglasio je Lavrov.

Lavrov je dodao da “oni ne biraju istoriju i geografiju”, pa Rusija “nema pravo da te ljude ostavi da ih nacisti i rasisti raskomadaju”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije, u obraćanju Saveznoj skupštini, saopštio da je SVO pokrenut da bi zaštitio ljude, osigurao bezbjednost zemlje, kao i da bi eliminisao prijetnju koju predstavlja ukrajinski neonacistički režim, prenose mediji.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button