Svijet

Moskva je bila u pravu?

Američki zvaničnici veruju da je napad dronovima na Kremlj izvela jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obaveštajnih jedinica, piše Njujork tajms.

Američke obaveštajne agencije, međutim, ne znaju koja je jedinica izvela napad i jesu li predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi najviši zvaničnici bili svesni te operacije, ali znaju da je Bajdenova administracija itekako zabrinuta zbog toga.

Kako piše Njujork tajms, agencije su do te procene došle delom iz presretnutih komunikacija u kojima su ruski zvaničnici okrivljavali Ukrajinu, ali i drugih komunikacija u kojima su ukrajinski zvaničnici rekli da veruju da je njihova zemlja odgovorna za napad koji se dogodio 3. maja.

Američki zvaničnici međutim, dodaju da ne veruju da je ukrajinska vlada direktno odobrila napad dronovima na Kremlj, ali to je zato što obaveštajne agencije još nemaju konkretne dokaze koji bi identifikovali koji su vladini zvaničnici, ukrajinske jedinice ili operativci bili uključeni u organizaciju i izvođenje napada na Kremlj.

S druge strane, američki list navodi, a prenosi Index.hr, da su te operacije Ukrajine veoma zabrinule administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena, zbog rizika da će Rusija okriviti Vašington koji snabdeva Ukrajinu oružjem, i uzvratiti širenjem rata van Ukrajine.

Osim napada dronom, američki zvaničnici veruju da su Ukrajinci odgovorni za ubistvo ćerke istaknutog ruskog nacionaliste, ubistvo proruskog blogera i brojne napade u ruskim gradovima u blizini granice s Ukrajinom.

Napad na gasovod Severni tok takođe smatraju delom proukrajinskih operativaca čije veze s ukrajinskom vladom tek treba utvrditi.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button