Politika

Petković osudio najnoviju odluku Ustavnog suda BiH

Član Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je Srni da odluka kojom je stavljen van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske djeluje kao da je ovaj sud produžena ruka Kancelarije visokog predstavnika OHR.

Petković je rekao da je ovim nastavljena dosadašnja praksa Ustavnog suda BiH i na tragu je odluka visokog predstavnika o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Nije ovo ništa neobično, jer je ova sud i ranije stavljao van snage zakone u vezi sa poljoprivrednim zemljištem i šumama. Ono što se ovdje želi učiniti je da se Srpskoj potpuno oduzme pravo na poljoprivredno zemljište, rudna bgatstva, rijeke, državnu imovinu – naveo je Petković, koji je i advokat iz Banjaluke.

On je naglasio da je cilj da Republika Srpska potpuno nestane, što, naravno, neće biti dozvoljeno.
– Ovakve odluke su u potpunoj suprotnosti sa Ustavom BiH, koji ni u jednom članu ne govori o državnoj imovini. Ovdje nikada ranije nije ni postojala, jer je postojala imovina Srpske i FBiH i nastankom državne zajednice BiH nije postala državna imovina, nego je samo dozvoljeno da se dio imovine za funkcionisanje institucija BiH naziva državnom imovinom – rekao je Petković, koji je i advokat iz Banjaluke.

Ustavni sud BiH utvrdio je da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako navodi, nadležnost BiH

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button