Društvo

Pojedini uposlenici Ustavnog suda BiH u Srbiju vodili i članove porodice da se vakcinišu

Ustavni sud BiH juče je javnosti saopštio informaciju da su zbrinuli svoje uposlenike omogućivši im da se imunizaciju u susjednoj Republici Srbiji, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju u BiH i nedostatak vakcina.

Tako se, prema nezvaničnim saznanjima, više od 80 osoba, u organizaciji Ustavnog suda BiH i nekoliko državnih institucija Srbije, uputilo u Užice kako bi primili prvu dozu vakcine. Neki su išli autobusom, a neki privatnim vozilima.

No, ono što je Ustavni sud BiH juče pokušao sakriti od bh. javnosti jeste da su uposlenici Ustavnog suda BiH iskoristili privilegiju rada u državnoj instituciji i sa sobom na put poveli i članove svojih porodica ili partnere kako bi i oni primili vakcinu.

“Uzimajući u obzir procjenu rizika za zdravlje zaposlenih, te potrebu osiguranja nesmetanog procesa rada Ustavnog suda BiH, Ustavni sud BiH je u saradnji i uz podršku Ustavnog suda Republike Srbije, Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, Ambasade Srbije u BiH i Ministarstva zdravlja Srbije svim zaposlenicima Ustavnog suda BiH omogućio vakcinaciju u Srbiji”, saopšteno je.

Dakle, samo na osnovu ovog dijela saopćenja, Ustavni sud BiH, na čelu sa predsjednikom Zlatkom M. Kneževićem, treba pojasniti građanima BiH da li i članovi porodica uposlenika Ustavnog suda trebaju biti vakcinisani da bi se osigurao nesmetan proces rada državnog suda!?

Također trebaju odgovoriti i da li su sada uposlenici Ustavnog suda BiH primili neku vrstu usluge, da ne kažemo dara, od institucija Republike Srbije u vidu vakcine koja danas život znači i da li su na neki način kompromitovani u određenim slučajevima, u bliskoj ili dalekoj budućnosti jer bi mogla biti upitna nepristrasnost u predmetima gdje bi se mogao pojaviti njihov darovatelj vakcina.Iz Ustavnog suda BiH nisu željeli odgovoriti portalu Klix.ba na dva pitanja u vezi s imunizacijom članova porodice uposlenika suda.

Dalje, kako saznajemo, Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije službeno obaviješteno da će zaposleni u Ustavnom sudu BiH putovati u susjednu zemlju, iako je protkol takav da bi trebali jer je u pitanju ranija komunikacija u saradnji s institucijama druge zemlje. Ta procedura nije nepoznata sudijama Ustavnog suda s obzirom da su ranije regularno najavljivali svoja putovanja.

Takođe to sada govori i o (ne)poštovanju institucija svoje zemlje. A to je bio upravo slučaj jer su nadležni Ustavnog suda BiH dogovarali put i vakcinaciju sa MVP Srbije, Ustavnim sudom Srbije, Ministarstvom zdravlja Srbije i Ambasadom Srbije u BiH – bez znanja institucija BiH.

Za kraj citirajmo dio Kodeksa sudijske etike u vezi sa integritetom i doličnim ponašanjem:

“Sudija neće koristiti prestiž, sudijske funkcije, niti dozvoljavati drugima da ga koriste u privatne svrhe.”

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button