Politika

Poslanici iz Republike Srpske nisu podržali inicijativu za smjenu Nešića

Poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu podržali inicijativu Kluba SDA za smjenu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića koja je upućena na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma, jer nije dobila entitetsku većinu.

Poslanik SNSD-a Milorad Kojić rekao je tokom rasprave da je inicijativa za smjenu Nešića politikanstvo i pokušaj bošnjačkih političara da temu staru više od 20 godina neistinama pokušavaju učiniti aktuelnom, ali da da to ne može proći.

Kojić je naglasio da Bošnjaci uporno pokušavaju da nametnu narativ koji Srbi ne mogu i neće prihvatiti, navodeći da to neće doprinijeti stabilizaciji odnosa već samo produbiti krizu među narodima.

Prema njegovim riječima, kada se govori o Nešićevoj odgovornosti, postoje jasni stavovi Evropske komisije koja je rekla da je ministarstvo na čijem je čelu preduzelo najviše koraka na evropskom putu BiH.

On je dodao da bošnjačkim poslanicima odgovornost ne snosi ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković koji je privatizovao ovo ministarstvo.

Kojić je istakao da su u inicijativi za smjenu Nešića iznesene neistine, navodeći da Bošnjaci nisu spremni da uvažavaju 3.264 srpske žrtve u srebreničkoj regiji.

Poslanik NIP-a Mia Karamehić-Abazović rekla je da će glasati za usvajanje inicijative, jer smatra da su neke stvari pogrešne. Nakon glasanja o inicijativi za Nešićevu smjenu uslijedila je rasprava o Prijedlogu amandmana dva na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba DF-a Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Obrazlažući inicijativu, Dunović je rekao da se izmjena odnosi na proces i metodologiju izbora sudija Ustavnog suda BiH, odnosno omogućavanje Visokom sudskom i tužilačkom savjetu da vrši selekciju, kao što je slučaj kod entitetskih ustavnih sudija.

On je izrazio nezadovoljstvo što je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma dala negativno mišljenje za ovaj zakonski prijedlog.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button