Politika

Sarajevo otvara vrata kontroverznoj fondaciji: Hanns Seidel i nacističko naslijeđe

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, srdačno je pozdravio dolazak Hanns Seidel političke fondacije, kako je objavljeno na zvaničnom X nalogu Vlade Kantona Sarajevo u ponedjeljak.

Ne tako davno, novembra 2012. godine tadašnji izraelski predsjednik Shimon Peres odbija primiti nagradu Hanns-Seidel-Stiftung (HSS). Odbijanje nagrade uslijedilo je nakon što je njemački Spiegel otkrio kontroverzne detalje o naslijeđu Maxa i Marije Wutz, pristaša politike Adolfa Hitlera i antisemita tokom nacističkog režima.

Uprkos tim događajima, liberali okupljeni oko Naše stranke, pod vodstvom Nihada Uka, ističu pozitivan pomak u ponedjeljak. S Kristijanom Šmitom i čelnicima Vlade, Fondacija Hanns-Seidel navodno je otvorila svoje predstavništvo u Sarajevu.

Der Spiegel je 2012. godine izvijestio da HSS, povezana s CSU-om, ima koristi od imovine nacističkih simpatizera. S vremenom Šmit postaje potpredsjednik ove Fondacije, zadržavajući tu funkciju i nakon što nelegalno preuzima ulogu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Naglašava se da je Fondacija, prema ranijim izvještajima, podržavala projekte Hrvatske demokratske zajednice BiH u periodu kada je izraelski premijer odbijao saradnju.

Dolaskom Šmita na poziciju šefa OHR-a, korištenjem svojih ovlasti, u Bosni i Hercegovini su nametnute izmjene Ustava i Izbornog zakona koje su favorizovale HDZ. Ovom prilikom, pitanja diskriminacije Židova Jakoba Fincija i Roma Derve Sejdića, kako tvrdi tekst, ostala su nerješena uprkos Šmitu i njegovim bonskim ovlastima.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button