Svijet

Rusi se povlače iz Hersona?

U Hersonu se poslednjih dana dešava nešto čudno. Rusi su priznali da njihove snage napuštaju grad, ali ukrajinske snage još nisu ušle.

Filip Ingram, bivši vojni obaveštajac, rekao je za Skaj njuz da bi Rusija mogla da pripremi potpuno povlačenje iz dela grada u narednih nekoliko dana. On je dodao da se na terenu ne menja mnogo toga dramatično.

“Teške borbe se nastavljaju gore u oblasti Bahmuta i Soledara na istoku Ukrajine. Rusi pokušavaju da zauzmu te gradove kako bi mogli da zauzmu čitavu Donjecku oblast i kako bi Putin mogao da proglasi nekakvu pobedu”, rekao je on.

“Ova borba traje već neko vreme, Rusi ne napreduju mnogo, Ukrajinci se dobro brane“, dodao je on.

Ingram je rekao da je u južnoj oblasti Herson bilo najviše borbi poslednjih nedelja.

“Ono što imamo je da postoje indicije da će se Rusi povući sa severa tog područja nazad preko reke Dnjepar i te pripreme su u toku“, rekao je on. „Indicije sugerišu da bi se to moglo dogoditi u narednih nekoliko dana. rekao je.

“Ukrajinci nastavljaju da se pripremaju za svoju kontraofanzivu kako bi pokušali da zauzmu grad Herson. Sami Rusi pojačavaju ove oblasti nekim od svojih novih regruta koje su doveli”, kazao je on.

“Naravno, ako se povuku, to je još jedna velika pobeda Ukrajinaca. Grad Herson je ključan jer kontroliše pristup Crnom moru duž reke Dnjepar”, kaže Britanac.

“Takođe kontrola vodosnabdevanja Krima Ukrajini daje stvarnu prednost, a politički je to dodatni udarac za Putina“, dodaje on.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Check Also
Close
Back to top button