Vijesti

Ruski mediji spominju i slanje ruskih vojnih snaga u BiH

Ruska Pravda piše da je Dodik u Moskvu stigao na vrhuncu sukoba sa Zapadom, koji ne isključuje sankcije zbog njegovih antidržavnih djelovanja. U tom kontekstu pozivaju na aktivniji ruski angažman u BiH.

Pravda podsjeća da se Dodik oslanja na Rusiju i Kinu te da je već ranije poručio da ne mari za prijetnje sankcijama sa Zapada. Podsjećaju da Republika Srpska sanja da bude nezavisna država uz opis odnosa vlasti u RS-u prema visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Ipak, ono što je zanimljivo jeste spominjanje opcije o ruskoj pomoći Republici Srpskoj pa se podsjeća na to da Rusija u BiH može poslati i zračne snage, kako su to uradile i sredinom devedesetih, u svojstvu međunarodnog mirovnog kontingenta. Te vojne snage su 1999. prebačene u Prištinu.

Ovo je jedan novi momenat u odnosima Rusije prema BiH. Zvanična politika Kremlja do sada nije spominjala ovu opciju, ali s obzirom na uzburkane odnose i politički očaj Dodika zanimljiv je i trenutak u kojem se spominje ova opcija.

Podsjetimo, u BiH već godinama svoje prisustvo i utjecaj imaju samo NATO i EUFOR, kojem je nedavno produžen mandat na još jednu godinu.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button