COVID-19

Šeranić: Prestanak vanredne situacije jer je epidemiološka situacija izuzetno stabilna

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je Vlada Srpske danas stavila van snage odluku o vanrednoj situaciji u Republici Srpskoj izazvanu kovid virusom jer je prema procjeni Instituta za javno zdravstvo Srpske epidemiološka situacija izuzetno stabilna.

Šeranić je rekao da u posljednjem šestomjesečnom periodu nije bilo značajnih povećanja epidemioloških parametara u Republici Srpskoj.

On je podsjetio da je Svjetska zdravstvena organizacije donijela odluku o kovidu 19 kojom je rečeno da to oboljenje trenutno ne predstavlja vanredni događaj koji ima rizik za javno zdravlje i da takva vrsta oboljenja ne zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor.

  • Više od dvije i po godine smo zajednički svi prošli pandemiju virusa korona i sada su se stvorili preduslovi kako bi se odluka o važenju vanredne situacije, koja je donesena povodom svega toga, stavila van snage – rekao je Šeranić za Srnu.

On je dodao da je u narednom periodu bitno suočiti se sa komplikacijama koje donosi post-kovid stanje jer je evidentno da u okviru zdravstvenih ustanova i dijagnostike postoje stanja koja su vezana za takvu vrstu oboljenja.

  • Sada se na neki način susrećemo sa posljedicama svega onoga što smo preživjeli u prethodne tri godine, kada smo zajedno prošli kroz to. Stavljeni smo pred novo iskušenje i nove izazove. Nerijetko smo izlazili iz zone konfora i morali donositi odluke koje nisu popularne, ali su bile u interesu javnog zdravstva – rekao je Šeranić.

Zahvalio je svim građanima Republike Srpske na svemu što su uzorno činili kako bi sačuvali svoj i život svojih bližnjih i sugrađana.

  • Nikome nije bilo u tome lako, toga sam i ja svjestan i cijela Vlada. Zahvalnost prije svega svim građanima, a onda zdravstvenim radnicima, radnicima u okviru zdravstvene zaštite i drugim ljudima koji su učestvovali u pružanju odgovora i činjenju naših života što je moguće normalnijim u tom jednom “novom normalnom” – naveo je Šeranić.

Šeranić je naglasio da je virus korona i dalje prisutan u Srpskoj i uzrokuje obolijevanja, ali su to najčešće blage forme.

  • Mogućnost komplikacija uglavnom je vezana za one grupe stanovništva koje imaju određene faktore rizika kao što su hronične bolesti i ljudi starije dobi. Vakcinacija i dalje predstavlja osnovnu mjeru prevencije i može da pomogne u prevenciji težih komplikacija – rekao je Šeranić, dodajući da virus korona postaje virus vrlo sličan gripu koji će imati sezonski karakter.

Vlada Republike Srpske donijala je danas Odluku o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske, kao i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button