Politika

Sjednica NSRS, nije “Dan D”, bojkot izbora – ustupak Čoviću

“Materijal koji smo dobili i ono što Dodik govori se u mnogome razlikuju. Očito je došlo do reteriranja u onako robusnom nastupu, vjerovatno kao posljedica različitih reakcija, ne samo unutar zemlje, nego i izvan nje. Mnogo toga se uzburkalo na političkoj sceni, na neki način smo postali slučaj”, kaže Šarović i dodaje da je neizvjesno kojim putem će sve to krenuti.

Predsjednik SDS Mirko Šarović kaže da petak, za kada je najavljena sjednica NSRS, nije neki poseban “Dan D”.

“Materijal koji smo dobili i ono što Dodik govori se u mnogome razlikuju. Očito je došlo do reteriranja u onako robusnom nastupu, vjerovatno kao posljedica različitih reakcija, ne samo unutar zemlje, nego i izvan nje. Mnogo toga se uzburkalo na političkoj sceni, na neki način smo postali slučaj”, kaže Šarović i dodaje da je neizvjesno kojim putem će sve to krenuti.

“Ta promjena nadležnosti, sve je to legitimno, politički moguće, ali ukoliko stvarno želite onda se postavlja pitanje puteva i prepreka kako do toga doći i da li je uopšte moguće doći, da li je to trenutak, da li odgovaraju neke druge okolnosti, međunarodne, unutrašnje, političke, postoji li većina za tako nešto, da li su to jednostrani potezi, da li se ugrožava mir, bezbjednost”, kazao je Šarović “Mreži” Federalne televizije.

Smatra da opasnost postoji, ali je subjektivna stvar u kojoj mjeri.

“Nama iz SDS-a se čini da, bez obzira na legitimnost zahtjeva sa kojima mi apsolutno nemamo problem, za normalna vremena to bi bio predmet rasprave. Ovako, mi smo u dvije kolone potpuno podijeljeni. Jedni misle sve što je na nivou države to je najbolje, ne treba ništa mijenjati, treba pokušati uzeti sve od entiteta i obrnuto, postoje stavovi u Republici Srpskoj gdje mi smatramo da je većina stvari bolja da se vrati na nivo entiteta i da ona funkcioniše i da bi bolje funkcionisala sa nivoa entiteta”, kazao je on.

Dodaje da nisu sve stvari iste, nisu svi zakoni isti, nisu sve nadležnosti iste i o tome treba da razgovaramo.

“Međutim, ja mislim da je stvoren užasan ambijent u kojem je razgovor o tim temama postao vrlo težak. Već vidimo da su se uključile i velike sile, uključila se EU, SAD. Već je to stvar koja se više ne tiče ili tiče, ali sigurno da je prisustvo ovih faktora značajno usložilo situaciju. Na to smo upozoravali Dodika. Hajde da napravimo prioritete, šta nam je preče. Da li da pričamo .o vraćanju nadležnosti, od odlukama Ustavnog suda, o Inckovoj odluci ili o Izbornom zakonu. Onaj ko misli da sve treba da stavimo na gomilu i da rješavamo u ovih mjesec-dva dana, ja mislim da se taj grdno vara. On želi jednostavno da istrese sve sada pa da se sada svi valjamo”, kazao je Šarović.

On ističe da je BiH u krizi već dvije-tri godine.

“I EU i SAD, koje su sada mnogo snažnije ovdje angažovane, zakasnile su najmanje godinu dana. Prije godinu dana smo pričali o nazadnim procesima u ekonomiji, u evropskom putu BiH, o regionalnoj saradnji, o Izbornom zakonu. Sada te teme nisu u fokusu. Sada razmišljamo o bezbjednosti, o opasnosti po mir u BiH, o raspadu sistema, o prenosu nadležnosti, o dijeljenju institucija, itd. Tako da su oni došli sada, u ovoj situaciji i ja ne znam koliki će da im budu efekti. Nisam siguran”, kaže Šarović.

Na pitanje koliko su Dodikovi potezi opasni po srpski narod i RS, odgovara: “Potencijalno su opasni zato što Dodik vodi najjaču političku stranku po snazi po posljednjim izborima i što ima sve poluge odlučivanja. Jedan čovjek odlučuje o svemu. Sve odluke se donose samo u Dodikovoj glavi. Ja mislim da je to loše, pogubno. Ako odlučuje jedan čovjek onda on izgubi kompas u smislu racionalnog rješenja, razumnog rješenja, odgovornosti koju treba da ima kao čovjek koji zauzima tako visoku poziciju. Logično da se kod ljudi javlja strah od onoga što dolazi sutra, i u FBiH i u Republici Srpskoj”.

Smatra da su svi taoci jedne ofanzive u kojoj nastupa Dodik.

Što se tiče izbornog zakona, Šarović kaže da mu se ne sviđa što je Dodik rekao da je za RS prihvatljivo da nema prefiksa srpski i da je to doprinos izmjenama Izbornog zakona i da se “sa tim složila i opozicija i time praktično na lagan način implementiramo presudu Sejdić-Finci, da bi juče rekao da on sada insistira na prefiksu srpski”.

“Vidjećemo da li će to eventualno da demantuje, ali je bilo potpuno jasno. To je, ja mislim, ustupak Draganu Čoviću. Ne vidim neki drugi razlog za tako nešto. Pomenuo je i bojkot izbora, uplitanje stranaca i legitimnost CIK-a. Mislim da pitanje oko Izbornog zakona i konsenzusa koji je on rekao u ime Republike Srpske ne stoji. Kad je u pitanju Izborni zakon, ne može predstavljati Dodik Republiku Srpsku. Može da govori u ime svoje političke stranke i stranaka sa kojima se dogovorio. Sa nama se o ovim stvarima nije dogovorio”, kaže Šarović.

On (Dodik), kaže Šarović, pominje i bojkot i ja mislim da je to apsolutno nepotrebno ubacio.

“Mi smo postojećim zakonom vjerovatno stotinu puta nezadovoljniji od SNSD-a i ovaj zakon njima odgovara, uz pomoć ovog zakona oni kradu izbore, uvode i legalizuju korupciju u izborni proces i mi bi, prije svega, trebali da govorimo o bojkotu, ali ne govorimo. Mi se zalažemo za izmjenu Izbornog zakonodavstva. Mislim da je bojkot stvar koju s njim nećemo dogovarati.”

Šarović smatra da međunarodna zajednica ne može raditi na podjeli državne imovine, ali da mogu potpomoći taj proces.

“Svaka odluka visokog predstavnika, kakva god ona bila, kakav god odnos mi imali prema njoj, iskustvo nas uči da ona mora na kraju da dobije epilog u Parlamentarnoj skupštini. Zaključci NSRS-a su ograničenog karaktera kako bi se otvorio dijalog sa partnerima u Federaciji”, zaključio je predsjednik SDS-a.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button