Vijesti

Srpska još čeka 30 miliona maraka od UIO BiH

Republika Srpska i dalje čeka 30 miliona maraka koje po osnovu presude treba da joj isplati Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a s obzirom na to da se bliži rok do kada treba da dobije taj novac, zatražena je i pomoć Savjeta ministara, ali rješenje tog problema još nije stavljeno na dnevni red.

Na osnovu pravosnažne presude Suda BiH, UIO je obavezan da RS isplati više od 15 miliona maraka sa zakonskom kamatom. Srpska je još prije četiri godine zaplijenila sa računa UIO 4,7 miliona maraka, pa je Sud BiH u više navrata odgodio izvršenje rješenja, a prema najnovijoj odluci, rok za naplatu tog duga pomjeren je do 11. juna ove godine.

  • Više puta smo o ovom problemu informisali Upravni odbor UIO i Savjet ministara. Objasnili smo im kakve je sve probleme izazvalo prinudno izvršenje pomenute sudske presude. Tada je skinuto i 1,4 miliona maraka sa depozitnih računa. Na tim računima nalazio se novac građana i pravnih lica koja su polagala depozite prilikom uvoza automobila u BiH. Dakle, građani čekaju taj novac, a mi ga nemamo jer je zaplijenjen – rekao je “Glasu” načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Pojašnjava i da nakon četiri godine UIO ne može ispuniti svoju obavezu i vratiti novac građanima i pravnim licima.

  • Ljudi nas zovu svakodnevno i traže svoj novac nazad, a mi taj novac nemamo jer je on zaplijenjen – kazao je Kovačević.

Naglašava i da UIO nije trebalo da bude tužena strana u ovom postupku.

  • Sve odluke koje je Upravni odbor usvojio, mi smo sproveli. Odluke koje Upravni odbor nije usvojio na vrijeme nismo mogli ni sprovesti, jer nisu postojale – naveo je Kovačević.

On očekuje da Upravni odbor UIO i Savjet ministara što hitnije donese odluku na koji način će se izvršiti pomenuta sudska presuda.

  • Očekujemo da prije svega bude donesena odluka o vraćanju novca građanima i obveznicima koji na ta sredstva, koja su uplaćena kao depozit u carinskim postupcima, čekaju već nekoliko godina – podvukao je Kovačević.

Ovaj problem pokušavao je u više navrata da riješi i Upravni odbor UIO, ali nijedan prijedlog nije dobilo saglasnost entitetskih ministara finansija.

Iz Ministarstva finansija RS naveli su da su iskoristili sve mogućnosti kako bi naplatili oko 30 miliona KM sa kamatom po osnovu pravosnažne sudske presude za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu.

  • Pokušali smo i da postignemo vansudski sporazum o izmirenju obaveza sa Ministarstvom finansija FBiH, imajući u vidu činjenicu da je riječ o novcu koji je raspodjelom UIO pripao FBiH, a trebalo je da pripadne RS. Međutim, sporazum o izmirenju obaveza nikada nije potpisan, iako je bio koncipiran tako da minimalno opterećuje budžet FBiH, a da novac naplaćen blokadom računa UIO bude vraćen – kazali su “Glasu” u Ministarstvu finansija.

Podvukli su da će zahtijevati od Suda BiH da pravosnažna izvršna presuda bude realizovana, te da će se u protivnom obratiti višim pravosudnim organima kako bi ovaj problem bio riješen.

Iz Ministarstva finansija RS podsjetili su da su u toku 2018. godine uspjeli da naplate 4,7 miliona KM blokadom računa UIO, dok ostatak novca, i pored pravosnažne presude, nije isplaćen, jer je Sud BiH donio rješenje kojim privremeno odgađa postupak izvršenja u septembru 2018. godine i u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje zaključno sa 11. junom 2022. godine.

Pljenidba

Prema podacima Pravobranilaštva BiH, trenutno su 843 zaprimljena i pripremljena rješenja za povrat gotovinskih depozita fizičkih i pravnih lica.

  • UIO ne može ta rješenja izvršiti zbog nedostatka novca na depozitnim računima i zbog toga trpi velike posljedice jer obveznici pokreću izvršne postupke i plijene novac sa jedinstvenog računa za koji su odgovorni – podaci su Pravobranilaštva BiH.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button