Politika

Stevandić: Ne bude li dogovora, kriza će trajati dok se BiH ne raspadne

Pravosuđe u RS-u nikada nije bilo pod političkom kontrolom, tvrdi Stevandić
Tri stranca u Ustavnom sudu BiH i visoki predstavnik su uzroci svih problema. Malo vijeće Ustavnog suda BiH donijelo je mnoge presude, a kriza koju su izazvale njihove presude ne postoji. Nema je. Sve krize su izazvane zahvaljujući četvorici stranaca.

Ovo u razgovoru za Oslobođenje kaže predsjednik Ujedinjene Srpske i poslanik ove stranke u PSBiH Nenad Stevandić. I Ujedinjena Srpska je prošle sedmice bila na meti SIPA zbog toga što su poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali vraćanje određenih nadležnosti na entitetski nivo.

ŠTA JE SIPA TRAŽILA OD UJEDINJENE SRPSKE?

 • SIPA istražuje šest političkih partija po nalogu Suda BiH. Izuzimaju statute, a saslušavaju generalne sekretare. To je krah pravosuđa u BiH i to će legitimisati naše težnje da formiramo visoki sudski i tužilački savjet Republike Srpske.

ŠERIJAT I ZASTRAŠIVANJE
Nikada tužilaštvo i sudovi nisu ulazili u političke stranke i gledali kada su imenovani generalni sekretari. Možda je 1945. godine to radio Broz ulazeći u Demokratsku stranku nakon pobjede nad Grolom, ali se nikada niko nakon toga nije tako ponašao. To je uvođenje šerijata i zastrašivanje. Ukoliko se ne bavite politikom kako neko drugi smatra, onda ćete biti sankcionisani.

KAKVA ĆE BITI REAKCIJA UJEDINJENE SRPSKE AKO NADLEŽNOSTI NE BUDU VRAĆENE PRIJE IZBORA?

 • Ne sumnjam da mnogi zbog izbora procjenjuju šta je dobro, a šta ne. Ravnoteža između separatizma i unitarizma u BiH mora da se uspostavi.

Trenutno je unitarizam podivljao. Imamo iščašene institucije – Tužilaštvo BiH, OSA, CIKBiH. Tome će ovdje biti čvrst otpor. Najveća moguća šansa je da se mi dogovorimo kako BiH može da funkcioniše. Ne bude li tog dogovora, kriza će trajati dok se BiH ne raspadne. Ako bude tog dogovora, završiće se kriza i priča o raspadu. Nema perspektive ako pravosuđe u državi kontroliše Osmica. Ne vidim zbog čega bi bilo potrebno da se ministarstvo zdravlja ili poljoprivrede prenosi u kancelariju u Sarajevu. Ne vidim šta bi bilo sporno u tome da se neke institucije poput Agencije za lijekove redefinišu ili ukinu i prenesu sa državnog na entitetski nivo. BiH treba da se odrekne na putu za EU kontrole lijekova koji su već kontrolisani u Njemačkoj i Austriji.

KAŽETE DA JE DRŽAVNO PRAVOSUĐE POD POLITIČKOM KONTROLOM. DA LI JE PRAVOSUĐE U SRPSKOJ TAKOĐER POD POLITIČKOM KONTROLOM?

 • Pravosuđe u Republici Srpskoj nikada nije bilo pod političkom kontrolom. U tom kompletnom rašomonu ono je bilo nedefinisanog oblika. Ako je i bilo pod političkom kontrolom, onda se to desilo kada je SDA preuzela VSTS.

MNOGO TOGA PRIPISUJETE POLITIČKOM SARAJEVU. VIDITE LI IKAKAV PROBLEM U POLITIČKOJ BANJOJ LUCI?

 • U zadnjih deset godina u Srpskoj su potpuno ugašene nacionalne politike koje su bile vezane za stranke ekstremno desnog profila. U FBiH se ta nacionalna prečka digla na najveći mogući bošnjački nivo, čak i u strankama građanske orijentacije kakav je, recimo, SDP. Mogu da zamjerim što Srpska ranije nije izazvala ove pregovore. Kriza koju je stvorio nametnuti zakon visokog predstavnika treba da se završi pregovorima. Sahranio sam dvoje bliskih Stevandića. Znam kako izgleda kad padne grad. Kad dođu izbjeglice. I zato se ježim pred svakom najavom rata. Ali, pravo na odbranu nam se ne može osporiti. Spreman sam da pregovaram o našoj krivici, ali ja je trenutno ne vidim.

PRIJE 11 GODINA OPOZICIJA JE IMALA DVA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA BANJE LUKE – DRAGANA ČAVIĆA I VAS. MNOGI SMATRAJU DA BI OPOZICIJA DOBILA TE IZBORE DA JE IZAŠLA SAMO SA JEDNIM KANDIDATOM? DA LI STE VEĆ TADA SARAĐIVALI SA DODIKOM?

 • Nisam sarađivao sa Dodikom, ali sam bio duboko svjestan da mi u SDS-u neće dati ozbiljniju funkciju. Mojim povratkom SDS se vratio u Banju Luku. Vratio sam tada u stranku i one koji voze traktor i one koji voze Harley-Davidson. Uprkos tome, nisu mi dali šansu. Kukavička struja u SDS-u je plasirala tu priču da sam ja već tada sarađivao sa Dodikom. Kostadin Vasić i ja smo te godine potpisali krivičnu prijavu antikoruptivnog tima SDS-a protiv Milorada Dodika. Strah od Dodika i izbornog poraza je uništio liderstvo u SDS-u.

POLITIČKI PRITISAK


PRVI STE POLITIČAR KOJI JE NA KONFERENCIJU ZA MEDIJE DOVEO RODITELJE UBIJENOG NIKOLE ĐUROVIĆA. SMIJETE LI DANAS DA POSTAVITE PITANJE KO JE UBIO NIKOLU ĐUROVIĆA?

 • Ja ne mislim da sam na nekoj strani koja je ubila ili nije ubila Đurovića. Ja sam se i tada ponašao kao čovjek. Tada je postojala zavjera ćutanja i smatrao sam da je bitno da oni kažu ono što imaju. Ne mogu ja da preuzmem ulogu sudije i tužioca. Učinio sam tačno ono što sam trebao. Ni miligram više. Mislim da nisam zloupotrijebio Nikolu Đurovića da bih na tome pravio politički profit.

DA LI JE HAPŠENJE BRANISLAVA ZELJKOVIĆA SVOJEVRSNI POLITIČKI PRITISAK NA UJEDINJENU SRPSKU?

 • Naravno da jeste. Čekam suđenje i vrijeme kada ćemo svi moći ozbiljnije da govorimo o tome. Rekao bih svašta, ali ne želim da time načinim štetu Zeljkoviću ili nekom drugom. Sud treba da utvrdi da li je posao Instituta bio zakonit ili ne.

JEDAN OD UHAPŠENIH JE REKAO DA SU SE PARE U OVOJ AFERI DONOSILE I PREDAVALE I U PROSTORIJAMA VAŠE STRANKE. KAKO TO KOMENTARIŠETE?

 • To je laž. Imamo videonadzor i to može da se provjeri.

VAŠI ODBORNICI U SKUPŠTINI GRADA BANJA LUKA SU ODRŽALI KVORUM NA SJEDNICI NA KOJOJ SE, IZMEĐU OSTALOG, GOVORILO O NACRTU REBALANSA BUDŽETA GRADA. SNSD JE TRAŽIO DA SE NE GLASA ZA REBALANS. ZAŠTO SU ODBORNICI US-A BILI PROTIV STAVA SNSD-A?

 • To je jedna tačka dnevnog reda i pravi sagovornik za to je generalni sekretar stranke i odbornik US-a u Skupštini grada Neven Stanić. Nisam im naredio ni da glasaju ni da ne glasaju. Oni su uspjeli da vrate izgradnju mosta u Docu čiju gradnju je počeo SNSD, a stopirao Draško Stanivuković.

DA LI JE NATALIJA TRIVIĆ GLASALA PROTIV BUDŽETA SRPSKE NA SJEDNICI VLADE RS-A?

 • Nije, ali se borila za što bolju poziciju svog resora.

POSLANIK VAŠE STRANKE MILAN PETKOVIĆ SRUŠIO JE BUDŽET I EKONOMSKU POLITIKU REPUBLIKE SRPSKE ZA NAREDNU GODINU NA SJEDNICI ODBORA ZA PRIVREDU. PREVIŠE SLUČAJNOSTI?

 • Na sjednicu nisu došli ni poslanici SNSD-a Ilija Tamindžija i Danijel Jošić. Milan Petković nije bio ključni čovjek u rušenju tih akata. Ima i moje krivice u tome. Kad sam pravio strukturu u stranci, rekao sam svima, pa i Dodiku, da ja neću biti ni direktor ni ministar. I održao sam obećanje. Pogurao sam mlade ljude i za ministre i za direktore i za pomoćnike direktora. To je potez koji je sigurno doveo i do određene konkurentske ljubomore. I onda je svima za sve kriva Ujedinjena Srpska.

DA LI STE TRAŽILI DA US DOBIJE KONTROLU NAD AGENCIJOM ZA OSIGURANJE?

 • Ne. Prema koalicionom ugovoru, imamo manje mjesta nego što je dogovoreno. Nama je čast da smo postavljali stručne ljude na čelne pozicije. Inženjer saobraćaja je direktor Pošta, ekonomista za osiguranje i bankarstvo je na čelu Agencije za osiguranje. Nismo postavljali ljude po političkoj liniji. Nama arhitekta ne vodi zdravstvo, niti nam ljekar vodi osiguravajuće kuće.

KO ISPORUČUJE KISEONIK UKC-U RS-A?

 • U zadnje vrijeme Messer. Rekao sam šta sam imao o ovoj temi. Tehnički kiseonik je pogrešan termin. Riječ je o tečnom kiseoniku i prema njegovoj čistoći u bocama se klasifikuje kao medicinski ili nemedicinski.

NISAM POKLOPAC
To je bila sjajna politička igra. Nevjerovatna tema i nevjerovatne laži o trovanju kiseonikom. Neko je objavio da smo Dodiku nabavljali specijalne boce sa kiseonikom dok je bio liječen u UKC-u RS-a. Posjećivao sam Dodika, koji je dobijao kiseonik kao i svi drugi i znam kakav kiseonik je dobijao.

U POSLJEDNJE VRIJEME VAS NEMA NA DEŠAVANJIMA I NA FOTOGRAFIJAMA SA VLADOM ĐAJIĆEM. ZAŠTO? U KAKVIM STE ODNOSIMA S NJIM?

 • Sa svima sam u korektnim odnosima. Neću da budem svakom loncu poklopac. Nikada nisam imao sukobe sa kolegama, pa ni sa Đajićem. Možemo da imamo različite stavove, ali to je poznata stvar.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button