Vijesti

Tajni dokumenti i svjedočenja ruše bošnjačke mitove

Otvaranje svjetskih arhiva i dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, izvještaji nezavisnih komisija, ali i svjedočenja bivših obavještajaca sve više razotkrivaju i razobličuju bošnjačke mitove i lažnu sliku o proteklom građanskom ratu u BiH.

Kaže ovo za “Glas Srpske” direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Srpske Milorad Kojić, ističući da je to jedini način da se dođe do konačnog pomirenja na prostorima BiH.

  • To je jedini način, jer lažna slika koju Bošnjaci godinama unazad preko svojih lobista plasiraju međunarodnoj zajednici nije ništa drugo do jedna velika laž – naglasio je Kojić.

Kako kaže, i izvještaj koji je nedavno predstavila nezavisna komisija o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine razotkrio je dio tih laži, jer je nesumnjivo utvrđeno da je Sarajevu postojao veliki broj logora za Srbe, a za koje su sigurno znali i tadašnji najviši predstavnici ratnog rukovodstva Bošnjaka.

  • Nedavno je i sama britanska tajna služba odlučila da sa određenih dokumenta skine oznaku povjerljivosti. I ona donose jedan sasvim drugačiji pogled na dešavanja u Srebrenici i ruše dosadašnje mitove u vezi sa ovim gradom, te na drugačiji način interpretiraju sporne događaje – istakao je Kojić.

Dodao je i da svjedočenje bivšeg obavještajnog oficira Vojske Jugoslavije Jovana Milanovića baca sasvim novo svjetlo i na masakr na pijaci Markale, te otkriva do koje su granice tada bili spremni da idu pojedini bošnjački ratni lideri.

Milanović je, naime, otkrio da je “teroristička” akcija “Markale” pripremana u mjestu Aleksandrija kod Vašingtona, a da je glavni ideolog ovog zločina bio Ričard Holbruk. Prema mišljenju ovog bivšeg obavještajca, ova akcija nije mogla biti izvedena bez znanja i parafa Alije Izetbegovića.

  • Operacija je delo Holbruka. On je ideolog, a specijalne službe američkih snaga podizvođač. U blizini Vašingtona bio je napravljen model pijace Markale, poput scenografije za film, na kom se vežbalo kako ovu akciju izvesti, te za istu okriviti Srbe. Pri tome su korištena iskustva sa “Markala jedan”, iz ulice Vase Miskina, Bakarićeve, sa Dobrinje, Halača i Boljakovog potoka – posvjedočio je Milanović, objašnjavajući da je ove podatke dobio iz dva izvora, od čega je jedan bio francuski oficir major Pjer Anri Binel.

Kako je rekao, o svemu tome je trebalo da svjedoči u Hagu, ali mu je to bilo onemogućeno, baš kao i Binelu.

  • Uostalom, potvrda da masakr na Markalama nije počinila srpska strana može se naći i u memoarima lorda Dejvida Ovena – rekao je on, dodajući da je ova akcija imala zadatak da zada definitivni udarac Srpskoj, da je praktično razbije, da uništi ključne borbene sastave, prije svega raketne i ostale sisteme koji imaju mogućnost za dejstvo u vazduhu, te radarske i borbene sisteme koji su predstavljali opasnost, odnosno omogućavali Srpskoj da opstane na prostoru koji je tada držala.

Izvještaj

Nezavisna ekspertska komisije koja se bavila stradanjem Srba u Sarajevu zaključila je da su SAD i njihovi partneri učinili veliku nepravdu Srbima. Navedeno je da su Srbi, bez argumenata, najčešće nazivani ubicama, napadačima, na kraju i počiniocima navodnog genocida. Konstatovano je i da je srpska hrišćanska zajednica u Sarajevu potpuno uništena.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button