Vijesti

Trgovska Gora – Hrvatska prevara teška 500 miliona km

Predstavnici Fonda za finansiranje izgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško demantovali su izjavu zamjenika gradonačelnika Prijedora, Žarka Kovačevića koji je u prethodnom periodu govorio o nedopustivoj zlonamjeri Hrvatske da ugrozi veliki broj stanovnika Republike Srpske i Federacije BiH.

Nakon sto su odbornici, na posljednjem skupstinskom zasjedanju u Prijedoru usvojili Rezoluciju kojom su zauzeli stav – NE odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori, Kovačević je u svom govoru objasnio da je plan da se odlagalište nuklearnog otpada smjesti na 65 odsto teritorije u Srpskoj i Federaciji, a samo 35 odsto na teritoriji Hrvatske.
„Na području na kojem planiraju da smjeste nuklearno odlagalište živi više od 300 hiljada stanovnika Republike Srpske i Federacije BiH, dok je na teritoriji Hrvatske 10 puta manje stanovništva.

To potvrđuje činjenicu da je ta lokacija odlična za Hrvatsku, dok predstavlja veliku ekološku i zdravstvenu katastrofu za stanovnike Srpske i Federacije BiH.“
Kovačević je postavio pitanja nadležnim institucijama u Republici Hrvatskoj. Između ostalog i pitanje zašto stručnjaci iz Hrvatske nisu birali lokaciju za nuklearni otpad na granici sa Mađarskom, aludirajući na to da Hrvatska nikada ne bi mogla realizovati projekat ekološke katastrofe sa nekom od zemalja koje su članice Evropske unije.
I dok se Fond za finansiranje izgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško bavi demantom izjave zamjenika gradonačelnika Prijedora i, kako on kaže, podvaljivanjem zamjenama teza i obrazloženjima koja upućuju na frazu „nije šija neg je vrat“, Kovačević odgovara pitanjem: „Da li je tačno da je Republika Slovenija dala ponudu za zbrinjavanje hrvatske polovine nuklearnog otpada, na teritoriju Slovenije, po cijeni od 500 miliona maraka, koju je Hrvatska odbila, te se odlučila za lokaciju Trgovska Gora na kojoj će zbrinjavanje nuklearnog otpada koštati 100 miliona maraka manje, odnosno 400 miliona maraka? Po svemu sudeći, osim što je ekološka katastrofa, ovo je još jedna Hrvatska biznis podvala na račun našeg zdravlja,“ izjavio je Kovačević.
Nakon što je lokalni parlament u Prijedoru jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom se osuđuje namjera Hrvatske da nuklearni otpad smjesti, neposredno u blizini Une, najljepše rijeke Republike Srpske i Federacije BiH, Kovačević je pozvao odbornike, predstavnike institucija Srpske, nevladine organizacije i građane na protestnu šetnju od Prijedora do Novog Grada.
Usvojenom Rezolucijom Grad Prijedor stavlja se na raspolaganje pravnom i ekspertskom timu BiH u borbi protiv ekološke katastrofe sjeverozapada Republike Srpske i Federacije BIH.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button