EkonomijaPolitika

Vladajuća koalicija najavila podršku budžetu

U Banjaluci je održan sastanak vladajuće koalicije u Republici Srpskoj o budžetu.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je, zajedno sa ministarkom finansija Zorom Vidović, upoznao lidere vladajuće koalicije sa budžetom za narednu godinu u okviru konsultacija.

On je najavio da će u petak biti održana sjednica Vlade na kojoj će biti utvrđen budžet i ekonomska politika i da će nakon toga biti upućeni u Narodnu skupštinu na razmatranje.

  • Okvir budžeta za 2024. godinu je 5,735 milijardi KM i veći je za 212 miliona u odnosu na rebalans za 2023. godinu, a u odnosu na budžet za ovu godinu veći za 352 miliona – rekao je Višković.

On je naveo da je predviđeno i povećanje izdvajanja za penzije u okviru redovnog usklađivanja.

  • Od 1. januara naredne godine penzije će biti povećane za devet odsto – najavio je Višković.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je koalicija jednoglasno podržala budžet i da nema nijedne prepreke za njegovo usvajanje.

  • Premijer i ministarka finansija obavili su sve neophodne konsulatacije sa različitim socijalnim nivoima, sindikatom, poslodavcima i različitim udruženjima i imamo gotovo jednoglasnu saglasnost – naveo je on.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska ove godine izvršila sve finansijske obaveze, što govori o tome da je stabilna.

  • Mi budžet i ekonomsku politiku planiramo odgovorno – rekao je on.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović očekuje da će poslanci u NSRS podržati budžet za narednu godinu.

  • Za realizaciju ovog budžeta biće neophodna disciplina provođenja u svim resorima i u svim projektima koji se budu radili i dogovorili smo danas da posebno pratimo sve radove koji su finansirani ili vezani za ovaj budžet – naveo je Čubrilović.

Predsjednik SP Petar Đokić naveo je da podržava budžet i da će se boriti za povećanje prihoda i izvora finansiranja kako bi okvir budžeta bio ostvaren.

  • Uvjeren sam da se to može postići i da ćemo posebno u dijelu povećanja obima ekonomskih, prije svega, investicionih aktivnosti osigurati potreban iznos sredstava. I ovaj budžet govori da će Republika Srpska sigurno ići putem razvoja i u 2024. godini – naglasio je Đokić.

Diko Cvijetinović iz Narodne partije Srpske rekao je da ova stranka takođe podržava budžet jer smatra da je njime obuhvaćeno sve što je potrebno.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je obezbijeđena fiskalna stabilnost u Srpskoj i pored svih blokada na međunarodnom planu kojem je izložena.

On je najavio usvajanje budžeta u prvoj polovini decembra, rekavši da će sjednica NSRS biti održana između 12. i 15. decembra.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button