Svijet

Zatler: Borba protiv korupcije jedan od prioriteta na putu ka EU

Borba protiv korupcije jedan je od prioriteta na evropskom putu BiH, rekao je Johan Zatler, šef Delegacije EU na otvaranju Dijaloga o borbi protiv korupcije, koji je Delegacija u svojim prostorijama danas organizovala sa Ambasadom Švedske u BiH i Kancelarijom Transparency Internationala u BiH.

Zatler je rekao da je korupcija jedan od ključnih izazova s kojim se BiH suočava, naglašavajući da je četiri od osam uslova za kandidatski status koji je BiH dobila u decembru prošle godine posvećeno upravo ovoj oblasti. On je rekao da je Evropski savjet odlučio da kandidaski status ne dodijeli BiH u julu upravo iz razloga što vlasti u BiH nisu uradile dovoljno na pitanjima iz ključnih prioriteta, koja uključuju i borbu protiv korupcije.

On je rekao da je BiH kandidatski status dobila zbog geopolitičkih razloga, i da to treba da predstavlja signal vlastima BiH da nakon formiranja vlasti počnu da rade na evropskim prioritetima.

Osvrnuo se i na pitanje kriminalizacije klevete u RS, ističući da je odbrana slobode govora jedan od osnovnih vrijednosti EU, i upozorio da bi donošenje takvog zakona bio korak unazad.

“Tačno je da u pojedinim evropskim zemljama postoji kriminalizacija klevete, ali tamo postoje sudovi koji pažljivo vode računa da ne dođe do zloupotreba. Teško da možete naći primjer da je neki novinar u EU završio u zatvoru”, rekao je on.

Johana Stromkvist, ambasadorica Švedske u BiH, je rekla da je ovaj dijalog o korupciji organizovan u okviru švedskog šestomjesečnog predsjedavanja EU. Ona je rekla da korupcija uništava društvo i dovodi do odluka ljudi da napuste BiH.

Istakla je da su nevladione organizacije, novinari, i predstavnici institucija vlasti pozvani na ovaj dijalog kako bi se u BiH usvojili zakoni koji se bave borbom protiv korupcije.

Srđan Blagovčanin, predsjednik Odbora direktora TI, je rekao da je borba protiv korucije pitanje svih pitanja.

“Nema napretka bez reformisanja pravosuđa, to pitanje mora biti fokus donosioca političkih odluka u BiH”, rekao je on.

Kako je objašnjeno iz Delegacije EU, dijalog uključuje dva panela, i to “Unapređenje politika za borbu protiv korupcije kao preduslov za napredak” i “Provođenje politika i zakona za borbu protiv korupcije”.*

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button