Svijet

Amerikanci tvrde da je princ Salman znao za ubistvo Kašogija

Princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman je najvjerovatnije odobrio ubistvo novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabine u istanbulu 2018. godine, tvrde podaci američke obavještajne službe sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji su objavljeni u petak.

Navodno, američki obavještajci su došli do ovog izvještaja ubrzo nakon ubistva Kašogija, koji je u kolumnama u Vašington postu kritikovao princa, prenijela je AP.

Prema deklasifikovanom izvještaju koji je objavila administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena, princ je odobrio plan da se Kašogi zatoči ili ubije. Sjedinjene Američke države su ovo uradile prvi put – jasno su navele identitet prijestolonasljednika koji poriče da je naredio brutalno ubistvo, prenosi “Klix.ba”.

Saudijski novinar, koji je živio u egzilu, ubijen je 2018. godine tokom posjete Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Bio je vrlo poznat po kritikama saudijskog režima.

“Procjenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammad bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu da se novinar Kašogi zatoči ili ubije”, istaknuto je u izvještaju direktora američke obavještajne agencije.

Nedugo nakon što se desilo ubistvo, u CIA su vjerovali da je princ naredio ubistvo, ali američki zvaničnici nikada nisu javno navodili da je on umiješan.

Sada se očekuje da će Bajdenova administracija imati mnogo čvršći stav o ljudskim pravima i vladavini u Saudijskoj Arabiji kao ključnom američkom savezniku na Bliskom istoku, nego što je to bio slučaj tokom administracije Donalda Trampa.

U telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom, Bajden je poručio da su SAD-u važna ljudska prava i vladavina prava, saopštili su iz Bijele kuće.

Prema navodima agencije Reuters, Amerikanci već razmatraju da otkažu ugovor o oružju sa Saudijskom Arabijom zbog narušavanja ljudskih prava.

Saudijska vlast je za ubistvo okrivila grupu agenata koji su poslani da Kašogija vrate u matičnu državu. U septembru prošle godine pet agenata je osuđeno na 20 godina zatvora, a nakon što su prvobitno osuđeni na smrt.

Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih nacija (UN) Agnes Kalamard je 2019. godine optužila saudijsku državu da je ubistvo bilo unaprijed osmišljeno, a suđenje agentima je nazvala antitezom pravdi, prenosi “BBC”

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button