Svijet

Bajden pozvao, Kim Džong Un se nije javio

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena proteklog je mjeseca u više navrata pokušala uspostaviti kontakt s vlastima Sjeverne Koreje, ali službeni Pjongjang nije odgovarao na pozive.


Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, “CNN” javlja kako je Bajdenova administracija bezuspješno pokušala preko više kanala stupiti u kontakt s administracijom sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

“Pokušali smo preko više kanala stupiti u kontakt sa sjevernokorejskim vlastima kako bismo zajedno radili na reduciranju rizika od eskalacije tenzija. Iz Pjongjanga nismo dobili nikakav odgovor. Uprkos jednogodišnjim inicijativama SAD, sa Sjevernom Korejom nije uspostavljen aktivni dijalog”, rekao je viši službenik administracije za “CNN”.

Ne otkrivajući detalje pokušaja kontaktiranja Pjongjanga, neimenovani izvor je kazao da Bajdenova administracija razmatra prijetnju koju Sjeverna Koreja predstavlja za SAD i regiju.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp se u maju 2018. godine sastao s Kim Džong Unom u Singapuru, a potom su razmjenjivali i pisma, ali nije napravljen iskorak u rješavanju nesuglasica vezanih za plan Sjeverne Koreje o razvoju nuklearnog oružja i balističkog raketnog arsenala.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button