Svijet

Bivši britanski ministar poručuje Zelenskom da pojača mobilizaciju mladih

Bivši britanski ministar odbrane Ben Volas poručio je ukrajinskom rukovodstvu da aktivnije regrutuje mlade, kako bi sprečili usporavanje tempa kontraofanzive.

Volas je izrazio nadu da “polako, ali sigurno” ukrajinske snage “prilagođavaju taktiku, upijaju lekcije i na najbolji način koriste opremu koju im je Zapad isporučio”, kao i da je pobeda Kijeva neminovna sve dok ukrajinska vlada “odrađuje svoj deo posla”.”Prosečna starost ukrajinskih vojnika na frontu je više od 40 godina. Razumem želju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da sačuva mladost za budućnost. Ali možda je vreme da se ponovo procene razmere ukrajinske mobilizacije”, napisao je Volas u kolumni za “Dejli telegraf”, priznajući da su “ljudski resursi Rusije mnogo veći”.

Volas, koji je napustio funkciju 31. avgusta, poručio je premijeru Rišiju Sunaku da poveća vojnu pomoć Kijevu za 50 odsto, napomenuvši da “Velika Britanija zaostaje u odnosu na Nemačku u tom pogledu”.

“Pre nego što sam napustio funkciju, tražio sam od premijera da poveća za 2,3 milijarde funti (2,85 milijardi dolara) obećanih Ukrajini ove godine, dodajući 4,6 milijardi funti koje smo već potrošili. Velika Britanija više nije najveći donator u Evropi, već Nemačka”, ukazao je.

Još u julu, Volas je Ukrajinu nazvao “borbenom laboratorijom” britanske vojske.

“Nemojmo da pauziramo jedan dan. Svet posmatra i želi da vidi koliko je Zapad odlučan da se založi za naše vrednosti i sistem zasnovan na pravilima. Ono što sada radimo za Ukrajinu, postaviće pravac za svu našu bezbednost u godinama koje dolaze”, kazao je tada Volas.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button