Svijet

Borel: Predlažem finansiranje nabavke “smrtonosne opreme” za Ukrajinu

Šef diplomatije EU, Žozep Borel, najavio je da će na večerašnjem vanrednom, virtuelnom sastanku Savjeta EU, predložiti nabavku ubojitog oružja, medicinske opreme i goriva za ukrajinsku vojsku.

“Predložiću ministrima da koriste Evropski fond za mir za dvije mjere hitne pomoći. One za cilj imaju finansiraje snabdijevanja ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja žestoko suprotstavlja ruskim osvajačima, i obezbjeđivanje hitno potrebnih zalihe, poput goriva”, rekao je Borel pred sastanak.

U Evropskoj službi za spoljne poslove objašnjavaju da će šef diplomatije EU predložiti da se obezbijedi mjera koja se sastoji od “smrtonosne opreme”, kao što je municija, i mera za “nesmrtonosnu opremu” i zalihe za ukrajinsku vojsku, kao što su gorivo i hitne medicinske potrepštine.

Navodi se da će Borel sa ministrima EU razgovarati i o najavi novih oštrih ekonomskih sankcija protiv Rusije, koju su juče dogovorile brojne zemlje i Evropska komisija.

Sankcije podrazumijevaju isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT sitema, sprečavanje ruske Centralne banke da raspoređuje svoje međunarodne rezerve i sankcije protiv oligarha i entiteta koji omogučavaju rat u Ukrajini i druge “štetne aktivnosti ruske vlade”.

Na večerašnjem video sastanku se ne očekuje i konačno usvajanje odluke, ali će se otvoriti put za usvajanje svih neophodnih pravnih akata za novi paket mjera EU, navode u Briselu.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button