Banja Luka

Broj novooboljelih u Banjaluci veći za 100% u odnosu na nedjelju ranije

U gradu Banjaluci u prethodnoj sedmici (od 22. do 28. februara) broj novooboljelih od virusa korona bio je 417 i on je za 100% veći nego nedjelju ranije kada je zabilježen 201 novi slučaj zaraze ovim virusom, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Iz ove zdravstvene ustanove naglašavaju da je epidemiološka situacija u Banjaluci i dalje je nepovoljna i apeluju na građane da se pridržavaju mjera.

“U proteklih sedam dana uočili smo da se broj oboljelih postepeno povećava te ovom prilikom još jednom apelujemo na sve građane da poštuje sve propisane epidemiološke mjere i da budu odgovorni prema sebi i prema drugima. U  svim  našim ARI i Kovid ambulanta povećan je broj pregleda pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u navedenom periodu povećan i broj pregleda u ambulanti za pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama za djecu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola.

“U protekloj sedmici u navednoj ambulatni pregledano je 492 djece što je za 116 više u odnosu na sedmicu prije kada je bilo ukupno 376 pregleda. Takođe, u prošloj sedmici povećan je i broj briseva. U periodu od 22.02. do 28.02.2021. godine uzeto je ukupno 356 uzoraka nazofaringealnog brisa za analizu na prisustvo virusa Sars-Cov-2, što je 126 više u odnosu na nedjelju prije. U navedenom periodu povećao se i broj pregleda u ambulanti za pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama za odrasle pacijente i učenike srednjih škola. U protekloj sedmici u navednoj ambulatni pregledano je 1248 odraslih lica što je za 196 više u odnosu na sedmicu prije kada je bilo ukupno 1.052 pregleda”, ističu u banjalučkom Domu zdravlja i dodaju:

“Broj pregleda u Kovid ambulantama u naselju Dolac u prethodnoj sedmici je bio 362 što je za 118 više u odnosu na nedjelju prije kada je bilo 244 pregleda lica oboljelih od Covid -19 bolesti”.

Iz Doma zdravlja navode da ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva iznosi 781, a ukupan broj pozitivnih pacijenta od početka pandemije na području grada Banjaluka je 12.460.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button