COVID-19

Da li je Federacija BiH definitivno odustala od Pfizerovih vakcina?

Ad hoc tijelo za nabavku vakcina, kojeg je nedavno formirala Vlada Federacije BiH, nakon nekoliko dana rada čini se da je odustalo i od pokušaja nabavke vakcine Pfizer/BioNTech.

Naime, iako je na početku najavljeno da će se stupiti u pregovore sa proizvođačima vakcina Pfizer, Sputnik i Sinopharm, osim prvog kontakta s američkim proizvođačem razgovori nisu nastavljeni, nezvanično saznaje Klix.ba.

Prvi razgovori između predstavnika Vlade FBiH odnosno Ministarstva zdravstva FBiH i predstavnika Pfizera ostvareni su u oktobru prošle godine, ali tada se nemogućnost nabavke pravdala nepostojanjem zakona o direktnoj nabavci. Zatim su iz Vlade FBiH optužili Pfizer da nije bio kooperativan u razgovorima, ali su brzoo povukli tu izjavu i izvinili se.

Nekoliko mjeseci kasnije vlasti u ovom bh. entitetu su zaključile da ipak mogu nabaviti vakcine, ali su taj posao odlučili povjeriti veledrogerijama koje će nabavljati za Vladu FBiH odnosno Zavod za javno zdravstvo. Tu se, jasno je, Pfizer ne uklapa s obzirom da američka kompanija radi isključivo direktno s vladama, državnim i entitetskim, a ne putem privatnih veleprometnika.

S druge strane, nije poznato kolika bi bila cijena nabave Pfizerovih vakcina i da li bi se uklapala u planirani budžet niti rokovi isporuke odnosno da li bi vrijeme dostave odgovaralo u trenucima kada se traži da vakcina dođe “sutra”.

No, ipak zasigurno je da bi Federalne vlasti trebale razmišljati i o ovom proizvođaču u narednim mjesecima s obzirom da sve zapadne zemlje koriste ovo cjepivo.

Kako trenutno stoje stvari, u FBiH bi mogle stići vakcine Sputnik V i AstraZeneca, iako se pojavila mogućnost i nabavke vakcine Johnson&Johnson.

Za nabavku vakcina Vlada FBiH je izdvojila 12 miliona KM, pored ranije ugovorene nabavke putem COVAX mehanizma kroz koji će cijela BiH dobiti 24.300 doza Pfizera.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Check Also
Close
Back to top button