COVID-19

Da li se vratila korona?

Amerikom i Evropom hara nova podvarijanta virusa korona, zvana “eris”.

Istovremeno i u Republici Srpskoj povećava se broj novooboljelih.

Ljekari upozoravaju, za razliku od prethodnih mutacija kovida – “eris” se širi brže i lakše.

Provjerili smo – na koje simptome trebamo obratiti pažnju?

U Srpskoj je povećan broj pacijenata s respiratornim infekcijama.

U posljednjih sedam dana u Institutu za javno zdravstvo, od 83 laboratorijska uzorka – novi virus korona potvrđen kod devet osoba.

Brojke nisu relevantan pokazatelj trenutne epidemiološke situacije, upozoravaju ljekari.

  • Ukidanjem pandemije – ukinute su mjere, te se radi mali broj tetiranja, zbog čega ne možemo govoriti o sigurnom broju. I mi zaista u ambulantama imamo veći broj pacijenata s nekom vrste respiratorne infekcije – navela je Kosana Stanetić, načelnica Porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

S dolaskom hladnijih dana boravak u zatvorenom – dodatno pogoduje širenju virusa.

Da li je riječ o virusnoj ili bakterijskoj infekciji teško je utvrditi, jer su kliničke slike slične – objašnjavaju epidemiolozi.

Simptomi su kihanje, curenje iz nosa, grlobolja, osip na koži, osjećaj malaksalosti.

  • Ono što je ohrabrujuće – blaže su kliničke slike, koje ne zahtijevaju hospitalizaciju. Glavobolja, moguća temperatura, kašalj. Teža klinička slika nije se javljala u protekla dva mjeseca – pojasnio je Mladen Grujičić, specijalista epidemiologije, Bijeljina.

Deset pacijenata na UKC-u, kod kojih je potvrđen virus korone, zbrinuto je na bolničkom liječenju i nisu životno ugroženi.

  • U ovom trenutku, mislim da su podvarijante virusa zanimljivije epidemiolozima. Zato što se dokazalo, da su svi koji su stekli na prirodan način antitijela ili su na vještački način, vakcinacijom, zaštićeni – navela je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti u UKC Republike Srpske.

Ljekari objašnjavaju, da se scenario iz 2020. godine ne bi trebao ponoviti. S dolaskom novih sojeva – kliničke slike su, ipak, blaže.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button