Region

Dačić: Sramotna preporuka za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o preporuci za prijem samoproglašenog Kosova u članstvo u ovu organizaciju sramotna i skandalozna.

Dačić je ukazao da se tom odlukom ruše svi principi na kojima počiva Savjet Evrope, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je naglasio da se po prvi put predlaže prijem teritorije koja nije članica UN i nije međunarodno priznata.

  • Ta odluka ugrožava i narušava naš teritorijalni integritet i suverenitet i predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava- ocijenio je Dačić.

Odbor za političke poslove Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope prihvatio je na današnjem sastanku Parizu preporuku da samoproglašeno Kosovo bude pozvano u članstvo te organizacije.

Naredni korak je plenarna debata, koja će biti održana 18. aprila, kada će Parlamentarna skupštine Savjeta Evrope glasati o njenom statutarnom mišljenju.

Za ovu odluku glasali su predstavnici 31 zemlja, a protiv su bili predstavnici Crne Gore i BiH Maja Vukićević i Snježana Novaković Bursać, kao i predstavnici Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

Prilikom glasanja uzdržan je bio predstavnik Grčke u političkom odboru Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Glasanju je prethodio izvještaj izvjestioca Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za takozvano Kosovo Dore Bakojani.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button