Banja Luka

Dodatni novac za gradsku kasu: Banjaluka dobija privatni parking u javnoj upotrebi

Banjaluka bi ove godine trebalo da dobije privatni parking u javnoj upotrebi.

Vlasnik te lokacije će građanima naplaćivati parkiranje, a dio prihoda će uplaćivati u budžet, čime će da profitira i Grad.

Taj privatni parking se nalazu u Lazarevu, u blizini glavne željezničke stanice, ima 30 mjesta i ovo pitanje bi trebalo da se nađe pred odbornicima Skupštine grada.

Naime, Grad Banjaluka je prije nekoliko godina donio odluku kojom omogućava fizičkim i pravnim licima da se, ukoliko ostvaruju uslove, bave naplatom parkiranja u privatnoj režiji, na lokacijama koje su u njihovom vlasništvu. U pitanju je vrsta javno-privatnog partnerstva kojim Grad privatnicima daje mogućnost da se bave ovom djelatnošću. Iako je ta odluka na snazi već neko vrijeme, do sada nije bilo interesa.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da se radi o dobroj praksi, koja će omogućiti određen priliv novca u gradskoj kasi.

“Grad od toga ima prihod po parking mjestu u toku jednog dana, što u konačnici znači da ćemo dobijati određen iznos mjesečno u budžetu, za nešto što nije naše i oko čega nemamo posla”, izjavio je on i objasnio da je zahtjev došao iz jedne privatne firme.

Parkiranje se u Banjaluci uglavnom plaća u užoj gradskoj zoni i ta djelatnost je u rukama Gradske uprave. Prema važećoj odluci koja reguliše ovo pitanje, privatnici koji žele da se bave ovim poslom moraju Gradu platiti određenu naknadu, koja zavisi od tarifne zone kojoj pripada parkiralište. Naknada za parkiralište, odnosno garažu u nultoj zoni iznosi 0,40 KM po jednom parking mjestu dnevno, u prvoj zoni 0,30 KM, a u drugoj zoni 0,20 KM.

TARIFA

Na lokaciji u Lazarevu će se parkiranje naplaćivati u skladu s važećim cjenovnikom koji je odredlila Gradska uprava, po zonama.

Cijena parkiranja u nultoj tarifnoj zoni je 1 KM za sat vremena, s tim da najduže vrijeme trajanja parkiranja iznosi dva sata, nakon čega vozilo mora napustiti nultu tarifnu zonu na minimalno jedan čas. Cijena parkiranja na parkiralištima u prvoj tarifnoj zoni je 1 KM za sat parkiranja, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosi 5 KM. Cijena parkiranja na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni je 0,50 KM za svaki započeti čas parkiranja, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosi 3 KM.

Pretpostavlja se da će parking u Lazarevu pripadati drugoj zoni, piše Srpskainfo.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button