Banja Luka

DW o stanju u Banjaluci: Politički rijaliti u kojem su građani najveći gubitnici

Od izbora u Banjaluci ne dešava se ništa što bi u praktičnom smislu predstavljalo bilo kakav pomak sa mrtve tačke, piše Dojče vele (DW) povodom skorih stotinu dana mandata novog gradonačelnika Draška Stanivukovića.

U svom tekstu ističu da su Banjalučani suočeni sa svakodnevnim bombardovanjem, sa jedne strane Stanivukovića i najave borbe sa kriminalom u gradskoj kasi i suočavanja sa građevinskom mafijom i sa druge skupštinske većine predvođene SNSD-om, koji brane ono što je prethodni gradonačelnik Igor Radojičić počeo, a na čemu, kako kažu, Stanivuković sada želi da ubire političke poene.

„Što se tiče političke scene, mislim da je zavladao politički rijaliti. One društvene vrijednosti koje gledamo svakog dana, preslikale su se i na politiku. Malo toga se konkretno dešava, a sa druge strane imate politička prepucavanja koja traju u nedogled“, kaže politički analitičar, Velizar Antić navodeći da su sva sredstva dozvoljena, bez bilo kakve odgovornosti.

Oni koji već duže godina prate političku situaciju iz prvih redova, smatraju da su građani najveći gubitnici.

„Banjaluka je, nažalost, postala rob sukoba aktuelnog gradonačelnika i skupštinske većine oko toga kako je radila prethodna vlast. Gradonačelnik izvlači trenutnu političku korist otkrivajući propuste i kriminal za vrijeme svog prethodnika, dok ga Skupština predvođena SNSD-om “čeka” na svakom projektu koji je započeo Igor Radojičić, a Stanivuković privodi kraju, kaže novinar Slobodan Popadić, uvjeren da Banjaluka ne želi u tome da učestvuje i da stranačke ratove ne treba da vode preko leđa građana.

Dojče vele navodi da je u posljednja skoro tri mjeseca akcenat Stanivukovića bio na demaskiranju politike SNSD-a, koji je bio na čelu Banjaluke zadnjih 20 godina. Sve to praćeno je podrškom na društvenim mrežama, na kojima je Stanivuković posljednjih godina i stekao veliki broj simpatija građana. Međutim, u ovom trenutku, mnogi smatraju da je nastavak politike preuzimanja palice, istražioca i sudije, populistički pristup i da bi u svim ovim slučajevima pravosudni organi dalje trebalo da se nastave sa procesima.

“Banjaluka želi da nastavi da se razvija u svakom smislu i svako ko misli da može da vodi privatno-političke ratove preko leđa grada, biva prekrižen za stalno. Poruka i za gradonačelnika i za stranke okupljene oko SNSD: i jedni i drugi ste vlast u Banjaluci i za sve što bude urađeno za četiri godine, odgovornost dijelite tačno na pola. U Banjaluci trenutno ne postoji opozicija, svi su na neki način vlast”, kaže Popadić, što kaže znači, da ne postoji neko drugi ko bi bio kriv za neuspjeh, sem svih njih zajedno.

Stiče se utisak, smatraju analitičari da je Stanivuković permanentno u političkoj kampanji  i da je to bilo opravdano dok nije preuzeo poziciju gradonačelnika.

“Mislim da on drugačije ne umije. Drugo je pitanje koliko će uspijeti na taj način da funkcioniše, jer sada ima mnogu veću odgovornost. Drugačije je bilo kada ste samo kritikovali vlast i govorili kako mnoge stvari ne funkcionišu. Sada ste došli u poziciju da to radite, bez obzira što nemate potpunu podršku u gradskoj skupštini”, kaže Antić, navodeći da je Banjaluka odmah nakon lokalnih izbora prošle godine, ušla u kampanju za naredne izbore.

Ipak, Velizar Antić smatra da eventualna kandidatura Stanivukovića za predsjednika Republike Srpske ili neku drugu funkciju na narednim izborima, ne bi bio zreo potez. Razlog je dosadašnje prekidanje funkcija na kojima je bio.

“On je previše mlad i mnoge je stvari preskočio. Bio je odbornik u Banjaluci, pa je sa tog mjesta otišao u poslaničku klupu. Nije okončao ni taj mandat, sjeo je u gradonačelničku stolicu. Ukoliko bi se opet kandidovao, sve bi išlo previše brzo, prvenstveno za njegovu stranku, PDP, a onda i za ostale opozicione partije”, zaključuje Antić, podsjećajući da se za kandidaturu gradonačelnika Banjaluke prozvao sam, a kasnije u stranci i kod političkih partnera tražio podršku.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button