Svijet

EU priprema nove sankcije protiv Rusije

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku potvrdio planove o novim restriktivnim mjerama protiv Moskve, vojne pomoći Ukrajini kao odgovor na rusku mobilizaciju.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borel, u četvrtak je najavio da će blok pripremiti nove sankcije protiv Moskve i povećati svoju vojnu podršku Ukrajini kao odgovor na djelimičnu mobilizaciju u Rusiji.

“Nastavićemo i povećati našu vojnu podršku, snabdijevajući Ukrajinu oružjem i proučavaćemo kako usvojiti nove restriktivne mjere protiv Rusije”, rekao je Borel novinarima nakon vanrednog sastanka najviših diplomata EU-a na marginama Opšte skupštine UN-a u Njujorku.

Borel je sazvao ponovno okupljanje nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio djelimičnu mobilizaciju u srijedu, a vlasti koje podržava Rusija odlučile su dan ranije održati referendume u četiri ukrajinske regije za pripajanje Rusiji.

Nazvao je Putinovu strategiju mobilizacije “300.000 vojnika i ovo spominjanje nuklearnog oružja” “neodgovornim i ciničnim pokušajem potkopavanja” međunarodnog mira i sigurnosti “u neviđenim razmjerima”.

Borel je dodao da nedavni potez Rusije neće promijeniti odlučnost EU-a “da stoji uz Ukrajinu i našu sveobuhvatnu podršku sposobnosti Ukrajine da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet koliko god je potrebno”.

Potvrdio je da će EU nastaviti finansirati isporuku oružja Ukrajini kroz “European Peace Facility” akciju.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button