Svijet

Evropska agencija za lijekove poziva EU da sačeka s hitnim odobrenje ruske vakcine

Visoki zvaničnik Evropske agencije za lijekove (EMA) pozvao je članice Evropske unije da se suzdrže od davanja pojedinačnih, nacionalnih, odobrenja za rusku vakcinu Covid-19 Sputnik V, dok agencija preispituje sigurnost i djelotvornost.

“Potrebni su nam dokumenti koje možemo pregledati. Trenutno takođe nemamo podatke o vakcinisanim ljudima. To je nepoznato. Zbog toga bih hitno savjetovala da se ne daje nacionalno hitno odobrenje ”, rekla je šefica upravnog odbora EMA-e Christa Wirthumer-Hoche u emisiji za austrijsku televiziju ORF, prenosi Reuters.

“Sputnik V možemo ovdje imati na tržištu ali u budućnosti kada se pregledaju odgovarajući podaci. Tekuća revizija započela je sada na EMA-i ”, dodala je nakon što je agencija prošle sedmice rekla da je pokrenula provjere.

“Paketi podataka dolaze od ruskih proizvođača i naravno, oni će biti pregledani u skladu sa evropskim standardima za kvalitetu, sigurnost i efikasnost. Kada se sve dokaže, bit će odobreno i u Evropskoj uniji ”, dodala je.

Sputnik V već je odobren ili čeka na odobrenje u tri države članice EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Zvaničnici EU rekli su da bi Brisel mogao započeti pregovore s proizvođačem vakcina ako to zatraže najmanje četiri zemlje članice.

Wirthumer-Hoche rekao je da će EMA-in odbor za lijekove za ljudsku upotrebu (CHMP) održati vanredni sastanak 11. marta kako bi razmotrio upotrebu vakcine proizvođača Johnson & Johnson.

“Očekujemo pozitivnu ocjenu i da će Evropska komisija brzo dati odobrenje”, dodala je.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button