Tech

Globalna žeđ za čipovima potrajaće najmanje do narednog ljeta

Prema pisanju portala MarketWatch, deoničari kompanija koje su uključene u proizvodnju i prodaju procesora, nastaviće zadovoljno da trljaju ruke u dogledno vreme. Za potrošače, koji čekaju da se nestašica čipova završi, stiže ’ladan tuš. Aktuelnoj krizi ne nazire se kraj… Kako je jedan od izvršnih direktora J.P. Morgana i ekonomski analitičar Harlan Sur procenio, potražnja je u ovom trenutku viša u odnosu na ponudu za 10 do 30%. Sur predviđa da će biti potrebno minimum tri do četiri kvartala kako bi se ovaj odnos vratio u ravnotežu, i dodatna dva kako bi se stanje zaliha popravilo. Ukoliko je to tačno, leto 2022. godine svetlo je na kraju dugog tunela. 

Isporuka je sa napretkom tehnologije (proizvodni proces sve moćnijih čipova sve je kompleksniji) u poslednjoj deceniji inače bila na klimavim nogama, dok je prelomna tačka bila, pogađate, prošla COVID-19 godina. Malo šta je tako ogolilo koliko je globalna ekonomija krhka kao pandemija. Karantini i rad od kuće uz netaknuti budžet za putovanja, uslovili su pomamu za elektronskim spravama, pa su laptopi, televizori i  PC hardver leteli sa rafova. Sve se to krajem godine lepo poklopilo sa smenom generacija grafičkih kartica, procesora i koznola. Par meseci kasnije, zlatna groznica je  ponovo zahvatila kripto-rudare.

Da situacija bude još „zanimljivija”, postarala se politika, te je trgovinski rat između Kine i SAD dodatno opteretio proizvođače u drugim državama. Propatila je i automobilska industrija. Ford je početkom februara objavio da će zbog manjka čipova redukovati obim proizvodnje. Mnoge druge kompanije obavezale su se na ili su pak već preduzele isti korak – GM, Audi, Honda, VW, Subaru, Toyota, Mazda, Nissan i Stellantis (Fiat, Chrysler, Peugeot, Opel…).

Buduća kontra-mera SAD i pojedinih evropskih država, biće da proizvodnja i lanac snabdevanja zaobiđu Kinu, što je ironično, jer su upravo zapadne kompanije stvorile tog istočnog ekonomskog diva. No, uspostavljanje još tešnjeg partnerstva sa Japanom, Južnom Korejom i Tajvanom neće se desiti preko noći. Da ni taj plan nije sasvim pouzdano rešenje, ovih dana se postarala majka priroda. Tajvan je, nakon nesvakidašnjeg leta bez tajfuna, pogodila suša, pa su trenutno na snazi restrikcije vode. Tamošnje vlasti propisale su svim kompanijama (među kojima je i TSMC) da potrošnju smanje za sedam do 11%. Kompanija se brže bolje dala u uvoz ove tekućine, za šta će ceh „nizvodno” nesumnjivo platiti upravo potrošači.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button