Svijet

Gutereš odgovorio na optužbe: Odgovaraće svako ko je umiješan u terorizam

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da će pozvati na odgovornost svakog radnika svjetske organizacije koji je umiješan u terorizam, nakon što su se pojavile optužbe da su pojedini članovi osoblja Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRVA) učestvovali u napadu na Izrael 7. oktobra uz pripadnike Hamasa.

Gutereš je od administracija država zatražio da nastave da podržavaju UNRVA nakon što je devet država suspendovalo finansiranje ove agencije.

“Biće pozvan na odgovornost bilo koji zaposleni u UN koji učestvuje u terorizmu, uključujući i krivični progon. Sekretarijat je spreman da sarađuje sa kompetentnim vlastima koje mogu da progone pojedince u skladu sa uobičajenim procedurama predviđenim za tu vrstu saradnje”, naglasio je Guteresš.

Prema njegovim riječima, više desetina hiljada muškaraca i žena zaposlenih u UNRVA od kojih neki rade u najpasnijim situacijama za humanitarne radnike ne treba da budu kažnjeni.

Gutereš je naveo da se u optužbama protiv UNRVA pominje 12 zaposlenih i da je devet otpušteno, da je jedan poginuo, a da se radi na identifikaciji još dvoje.

Generalni sekretar UN je napomenuo da razumije zabrinutost devet zemalja koje su suspendovale finansiranje agencije, ali je apelovao na njihove administracije da makar garantuju nastavak operacija UNRVA.

Nakon optužbi Izraela da su pojedini članovi UNRVA učestvovali u napadu na Izrael 7. oktobra uz pripadnike Hamasa, Britanija, NJemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska juče su se pridružile Americi, Australiji i Kanadi u suspenziji finansiranja ove agencije, koja je važan izvor podrške stanovništvu Gaze.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button