Ekonomija

I u godini korone u Banjaluci više radnji otvoreno nego zatvoreno

BANJALUKA – Uprkos pandemiji virusa korona, broj novoregistrovanih preduzetnika prošle godine povećan je u odnosu na one koji su ugasili ili odjavili radnje.

Podaci su ovo Odjeljenja za privredu, u kojem se navodi da je u toku prošle godine bilo 596 novoregistrovanih preduzetnika na području grada, dok je u isto vrijeme ugašeno i odjavljeno 438 preduzetničkih radnji.

“Novoregistrovano je 116 djelatnosti iz oblasti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva na području grada, 106 trgovina na veliko i malo, kao i iz djelatnosti popravke motornih vozila i motocikala, 100 iz oblasti informacija i komunikacija i tako dalje”, rekli su za “Nezavisne” u Odjeljenju za privredu.

Istakli su da su u toku 2020. godine ugašene i odjavljene 124 trgovine na veliko i malo i iz djelatnosti popravke motornih vozila i motocikala, 116 iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane i hotelijerstva, 54 ostale uslužne djelatnosti i tako dalje.

“Trenutno su na području grada registrovana 4.482 preduzetnika. Najviše ih dolazi iz trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila i motocikala, i to 1.105, dok se na djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo odnosi njih 823”, kažu u Odjeljenju za privredu.

Dalje slijedi 617 preduzetnika ostalih uslužnih djelatnosti, 428 iz djelatnosti stručnih, naučnih i tehničkih djelatnosti, 393 iz prerađivačke industrije, 351 iz saobraćaja i skladištenje, 265 iz građevinarstva, 254 iz informacija i komunikacija i tako dalje.

“Najčešći razlozi osnivanja preduzetničkih djelatnosti na području grada, kao i odjavljivanja preduzetničkih djelatnosti su ekonomski”, naveli su u Odjeljenju za privredu.

Čedomir Pejić, vlasnik firme “Pejić građevinarstvo”, rekao je da je svoju firmu otvorio krajem 2019. godine, te da je zadovoljan obimom posla koji imaju.

“Oduvijek mi je bila želja da otvorim svoju firmu i da okupim dobre ljude oko sebe kojima ću uspjeti riješiti egzistenciju. Posao ide dobro, ali mora se raditi”, naglasio je Pejić.

Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, istakao je za “Nezavisne” da je najveća posljedica pandemije virusa korona na ugostiteljstvu, dok su se zanatlije prilagođavale mjerama, tako da jedni otvaraju, a drugi zatvaraju objekte.

“Ovo je dobar podatak, najmanje se otvaraju ugostiteljski objekti, ali zanatlije kao što su mesari, pekari, moleri i ostali se drže. Mislim da su i podsticaji koje je Vlada RS dala zanatlijama zbog pandemije virusa korona uticale na to da se poveća broj preduzetnika koji su otvorili radnje u odnosu na one koji su ih ugasili i odjavili”, zaključio je Šešić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button