Vijesti

Imenovanje Šmita zavisi od Moskve

Stav Rusije u vezi sa pitanjem prisustva visokog predstavnika u BiH mogao bi da utiče i na personalna rješenja u OHR-u, a u slučaju nedostatka dogovora svih članica Savjeta za implementaciju mira (PIK) postoji mogućnost i da se odustane od ideje da u narednom periodu bude imenovan novi diplomata (najizgledniji kandidat Nijemac Kristijan Šmit) umjesto Valentina Incka.

O prisustvu OHR-a u BiH i personalnih promjena unutar njega juče je govorio i ambasador Rusije Igor Kalabuhov koji je ponovio da je principijelni stav njegove zemlje da je vrijeme da ova institucija treba da napusti BiH.

– Smatramo da se ovaj institut nakon 25 godina mora zatvoriti i da sve strane u BiH treba da imaju mogućnost da se slobodno dogovaraju kakvu BiH žele – rekao je Kalabuhov i istakao da se radi o principijelnom stavu Ruske Federacije koji ne zavisi od ličnosti visokog predstavnika.

Ipak, jasno je da je do zatvaranje kancelarije visokog predstavnika dalek put i da je stav ostalih članica PIK-a dijametralno suprotan od onog koji zastupa Rusija, a to su za “Glas Srpske” potvrdili iz Ambasade SAD.

Kako su istakli na naš upit, SAD podržavaju ključnu ulogu visokog predstavniku u nadgledanju sprovođenja civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma i njegove podrške istoj.

– BiH mora zadovoljiti konkretne kriterijume koje je ustanovio Savjet za implementaciju mira kako bi se okončala međunarodna supervizija. Kriterijum 5+2 komplementarni su sa putem BiH ka EU – istakli su iz ambasade dodajući da je sada vrijeme da se fokus ponovo stavi na ispunjavanje ovih zahtjeva.

Na pitanje kakav je njihov stav u pogledu imenovanja novog visokog predstavnika istakli su da je tranzicija rukovodstva normalni dio funkcionisanja bilo koje institucije.

– Stvarni posao koji je pred svim liderima ove zemlje, na svim nivoima vlasti, jeste pokretanje ozbiljnog dijaloga i sprovođenje reformi neophodnih za postizanje napretka na putu BiH ka EU, te osiguravanje svjetlije i prosperitetnije budućnosti za sve građane – istakli su iz američke ambasade.

Prema ocjeni sagovornika “Glasa Srpske”, jasno je da bi do zatvaranja OHR-a teško došlo u skorijem periodu i da poruke zapadnih sila ne iznenađuju, ali da je poruka ambasadora Kalabuhova potvrda zainteresovanosti Rusije da se aktivnije uključi u procese u BiH, ali i signal Srpskoj da ima partnera u svojim stavovima.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja kaže za “Glas Srpske” da je Rusija, kao članica Savjeta za implementaciju mira i stalni član Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, nezaobilazan faktor prilikom bilo kakvih promjena i da je svakako njen stav važan u određenim procesima.

– Posebno je važno to što Rusija ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN-a. Drugim riječima, ako se to ime ne usaglasi sa Rusijom teško da neko može biti imenovan za visokog predstavnika – ističe Šolaja.

On dodaje da zainteresovanost Rusije može definisati i odrediti pravce kretanja kontrolnih mehanizama i način na koji će međunarodna zajednica kreirati svoje politike u BiH.

Politikolog i asistent na FPN u Banjaluci Filip Matić kaže da će veće prisustvo Rusije promijeniti način na koji će se ostatak međunarodne zajednice ponašati u budućem periodu.

– To je posebno značajno za zaustavljanje negativnih procesa u vidu nametanja promjena, a sve u cilju unitarizacije BiH – rekao je Matić.

Partnerstvo

Politikolog i asistent na Fakultetu političkih nauka Filip Matić kaže da će partnerstvo RS i Rusije doprinijeti sprečavanju dosadašnjeg pravnog nasilja nad srpskim narodom u Srpskoj.

– Naravno, ovaj proces se neće voditi u negativnom tonu, što se može vidjeti iz prethodnih izjava, već suprotno, u cilju stvaranja funkcionalne države ili konsenzusa u vezi sa razdruživanjem – rekao je Matić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button