Politika

Karan: Helezova izjava pravi nemjerljivu štetu BiH

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Siniša Karana, ocijenio je da je sa političkog i bezbjednosnog aspekta opasna izjava ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Zukana Heleza, o postojanju paravojnih kampova u Srpskoj.

Karan je za Radio Republike Srpske rekao da nisu tačne tvrdnje Zukana Heleza i dodao da Helezova izjava pravi nemjerljivu štetu BiH jer pruža podršku radikalnim elementima koji postoje u Federaciji BiH.

  • Izjava ministra Heleza, nije nemušta i vrlo je opasna i dio je sinhronizovane akcije pokušaja prebacivanja odgovornosti i nestabilnosti na Republiku Srpsku – rekao je Karan.

Govoreći o postojanju paradžemata u Federaciji BiH, čije postojanje predstavlja potencijanu bezbjednosnu prijetnju, istkao je da je većina, barem formalno, ušla pod okrilje Islamske vjerske zajednice, ali da najmanje 22 nisu.

MUP operativno prati situaciju, rekao je Karan, dodajući da je jedan broj njih skrivena iza nekih kultunih, vjerskih i umjetničkih društava i dalje djeluje u širenju radikalnih ideja i mogu biti potencijalno žarište za izvođenje nekih ekstremnih akcija.

Govoreći o nelegalnom djelovanju Kristijana Šmita u BiH, Karan je rekao da Šmit ruši Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i njenu bezbjednost.

  • Svi visoki predstavnici u proteklih 28 godina napadali su Dejtonski mirovni sporazum, težili unitarizaciji BiH i rušili njenu ustavnu strukturu BiH. Isto to radi i Krstijan Šmit, koji je negacija suvereniteta i državne vlasti u BiH – rekao je Karan.

Najbolji je, kaže Karan, primjer unitarizacije BiH u pokušaju obilježavanja ZAVNOBIH-a u Srpskoj.

  • Obižlježavanje ZAVNOBIH-a je rušenje koncepta Dejtona, to je rušenje Republike Srpske – poručio je Karan.

Naglasio je da je bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj zadovoljavajuća i da je povećan stepen rasvjetljenosti krivičnih djela.

  • U opremanje MUP-a u proteklom periodu uloženo je 176 miliona maraka – dodao je on.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button