COVID-19

Korona nastavlja da mutira

Korona virus nastavlja da mutira, pojavljuju se novi sojevi i podsojevi, a mnogi svjetski priznati stručnjaci poslednjih dana upozoravaju na novu varijantu omikrona poznatu kao HV.1, koji je već dominantan u SAD, kao i JN.1 koji je “potomak” pirole, pronađen u Velikoj Britaniji, SAD, Islandu, Portugalu i Španiji.
Nekako baš u isto vrijeme Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izašla je s novim vodičem i smjernicama za liječenje korona virusa kojih bi trebalo da se pridržavaju zdravstveni radnici širom planete piše Blic.

Britanski epidemiolozi smatraju da bi „novi sojevi korona virusa, uključujući HV.1 i JN.1 mogli da prođu kroz Evropu prije zime i da cirkulišu tokom zimskog perioda i Božića, te upozoravaju ljude da budu na oprezu i ukazuju na simptome na koje treba posebno obratiti pažnju.

Pojavili se JN.1 i HV.1

“Zvaničnici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da još uvek „uče“ o JN.1 i kako on nosi mutacije da bi mogli da pomognu imunološkom sistemu. Ljudi treba da paze na simptome oba soja. HV.1 soj daje groznicu, kašalj, umor, začepljenost nosa ili curenje iz nosa, dok JN.1 takođe izaziva ove simptome, ali ovaj soj takođe može izazvati dijareju i glavobolju”, kaže dr Kris Papadopoulos, glavni predavač javnog zdravlja na Univerzitetu Bedfordšir.

On je dodao da „još nema dokaza o novim ili jedinstvenim simptomima povezanim sa ovim varijantama, ali da je od suštinskog značaja za sve, posebno za one koji su pod većim rizikom, da paze na simptome kojih smo svjesni.”

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je izdala novi, 13. po redu vodič i smjernice sa novim preporukama za pacijente koji boluju od korona virusa, kao i za ljekare koji će ih liječiti. Prema riječima epidemiologa dr Nebojše Bohuckog, najviše je kod nas bilo riječi o erisu i piroli, koja je imala 30 mutacija, odnosno druge omikrone, što znači da su novi virusi „njihova djeca i unučad“.

Nisu opasniji, već zarazniji

Prema njegovim riječima, pirola se pojavila ljetos i ostala je slabo zastupljena, međutim, smatra se da je njena mutacija upravo JN.1 koji je udaljenija mutacija od prethodnih. Znači da su veći izazovi za imuni sistem.

“Smatra se, teoretski, da će našem imunom sistemu biti najteže da se izbori sa JN.1, ali to ne znači da je opasniji od drugih, već da će osoba koja je imala infekciju jednu, dvije ili više, kada dođe u kontakt sa JN.1 opet vjerovatno da oboli. Imuni sistem će se izboriti, neće biti teža bolest, ali će osoba imati kliničku sliku u trajanju od nekoliko dana ili duže. Neophodna je apstinencija s posla, biće na bolovanju i drugo. Dakle, trenutno je HV.1. dokazao koliko je potentan, dok je JN.1 tek u povoju. JN.1 je otkriven u avgustu u Luksemburgu, a već u septembru je došao u SAD, a nakon toga ga bilježimo u 11 zemalja najmanje”, kaže dr Bohucki.

Kako kaže “samo čekamo da se dokažu i kod nas”.

“Mi međutim nećemo imati ni američki ni islandski scenario. Očekujemo povećanje oboljelih koji neće imati težu kliničku sliku”, kaže dr Bohucki.

Inače, posljednja revizija vodiča SZO za liječenje kovida donosi jednu novinu, a to je prema riječima dr Bohuckog kategorija umjerenog rizika. Do sada smo uvijek govorili o niskom ili visokom riziku. Smisao ovog vodiča je da se olakša rad zdravstvenim radnicima.

SZO: Ne koristiti jedan lijek

“Imamo subpopulacije sa aspekta hroniciteta ili njihovih godina. Za osobe koje su iznad 65 godina ili su mlađe od 65, ali imaju ekstremnu gojaznost, dijabetes, oboljenje bubrege, jetre, rizik je oko 3 odsto za hospitalizaciju, a za ostale koji nemaju ta oboljenja je rizik 0,5 odsto. Ovi podaci olakšavaju rad zdravstvenih radnika, jer kada imaju pacijenta sa kovidom koji ima neke od rizika onda je jasnije šta treba da rade”, kaže dr Bohucki.

Sagovornik Blica napominje da se smatra da je trenutno najbolji lijek za sve osobe koje imaju visok rizik od hospitalizacije, tačnije dva antivirusna lijeka u jednom, „pakslovid“. SZO je dala odobrenje za ovaj lijek još u aprilu 2022. godine.

“Za ljude u niskom riziku, one kojima ne treba nijedan lijek, a mnogi žele antivirotik jer prate medije i internet, i ako nemaju iznad 65 godina i hronična oboljenja, lijek izbora je paracetamol. Bitno je još reći da je SZO jako protiv primene lijeka „ivermektin“. Međutim, ako je riječ o teškim slučajevima, kritičnim i životno ugroženim stanjima, može da se koristi u okviru kliničkih istraživanja, ali zna se vrlo dobro koji su kriterijumi za studije”, zaključuje naš poznati stručnjak.

Manje zaraženih, ali se rijetki testiraju

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, u Srbiji je u nedjelji od 2. do 9. novembra regsitrovano 3.684 novih slučajeva korone koji su potvrđeni na testovima, što je nešto manje nego sedam dana ranije.

Procenat pozitivnih u odnosu na testirane već mjesec dana se kreće između 20 i 25 odsto, mada je činjenica, što potvrđuju ljekari na terenu, da zbog slabijih simptoma veliki broj oboljelih uopšte i ne dolazi u domove zdravlja ili ambulante.

Srbija se prema kriterijumima ECDC trenutno nalazi u ljubičastoj korona zoni sa 100 -150 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Simptomi JN.1

 • Groznica
 • Kašalj
 • Umor
 • Začepljenje nosa
 • Curenje iz nosa
 • Dijareja
 • Glavobolja

Simptomi HV.1

 • Groznica
 • Kašalj
 • Umor
 • Začepljenje nosa
 • Curenje iz nosa
 • Bol u grlu

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button