Banja Luka

Ministarstvo poništilo odluku za rušenje “Kajak terase”

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poništilo je odluku Urbanističko-građevinske inspekcije Grada Banjaluka kojom se naređuje dobrovoljno rušenje bespravno izgrađenog poslovnog objekta u Ulici Save Kovačevića u Banjaluci “Kajak terase” i vraćanju zemljišta u prvobitno stanje.

Ova odluka je vraćena prvostepenom organu, odnosno Urbanističko-građevinskoj inspekciji, na ponovno razmatranje.

Ranije je inspekcija donijela odluku kojim se investitoru naređuje da u roku od 30 dana od dana prijema rješenja dobrovoljno poruši bespravno izgrađeni poslovni objekat.

Iz Ministarstva navode da je prilikom donošenja ove odluke došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona.

“Navedena odluka prvostepenog organa, odnosno Urbanističko-građevinske inspekcije Grada Banja Luka, donesena je ishitreno, uz niz procesnih nedostataka, i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja, na osnovu kojeg je mogao donijeti zakonitu odluku. Da bi se odlučilo da li bespravno sagrađen objekat treba odmah porušiti, bez prava na vođenje postupka legalizacije, neophodno je pouzdano i bez greške utvrditi da li je njegova izgradnja započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije,  što postupajući inspektor nije učinio.  To je očigledno, jer spis koji je uz žalbu dostavljen Ministarstvu nije sadržao ni jedan materijalni dokaz na osnovu kojeg je donesena prvostepena odluka, osim dva zapisnika inspektora, sa dva različita imena investitora, i  bez ijednog zakonom propisanog materijalnog dokaza”, istakla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS  Srebrenka Golić.

Od gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i nadležnih organa u Gradskoj upravi zatraženo je “da ponovljeni postupak u ovom predmetu vode stručne osobe, koje besprekorno poznaju upravni postupak i materijalne propise i koje, zahvaljujući svom znanju,  stručnom i moralnom integritetu, neće podleći pritiscima i očekivanjima nadređenih, investitora ili te iste javnosti”.

“Uvjereni smo da u 21. vijeku u Gradskoj upravi Banja Luka postoje obrazovane osobe koje mogu, kompetentno, stručno i nepristrasno sprovesti postupak i donijeti na zakonu  zasnovanu odluku. Vrijeme štapa, kanapa i lomljenja preko koljena trebalo bi da je davno zaboravljeno”, dodaje Golićeva. 

Golićeva je naglasila da Ministarstvo podržava svaku incijativu za zakonito korištenje objekata, i pozvali gradonačelnika i Gradsku upravu da se stručno i neselektivno ustanovi stvarni status svih objekata izgrađenih na obalama Vrbasa  i na vodnom zemljištu,  u zoni obuhvata Regulacionog plana uređenja obale Vrbasa, kako bi se  ovaj sprovedbeni planski akt  priveo konačnoj namjeni, a pristup rijeci Vrbas i korišćenje ovog prirodnog bogatstva i dobra u opštoj upotrebi omogućio ravnopravno svim građanima.

Podsjećamo, kod restorana “Kajak” u naselju Borik u Banjaluci juče ujutro je zalijepljena traka, a gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tada je rekao da bi već sljedeće sedmice mogli doći bageri  da počnu rušiti bespravno izgrađeni objekat.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button