Banja LukaEkonomija

Nezaposlenost jedan od gorućih problema: Posao u Banjaluci čeka i 12 doktora nauka

Dvanaest doktora nauka, 31 magistar i 89 lica sa titulom mastera nalaze se među 8.450 nezaposlenih na području Banjaluke koji aktivno traže posao, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za prošlu godinu.

Iz Zavoda su potvrdili za Glas Srpske da je broj nezaposlenih visokoobrazovanih žena veći u odnosu na nezaposlene muškarce sa diplomom fakulteta.

“Od ukupnog broja nezaposlenih, žena je 4.406, a muškaraca 4.044. Od tog broja, četiri žene su doktori nauka, 23 imaju diplomu magistra, a 68 ih je sa master diplomom”, kazali su u Zavodu.

Nekvalifikovanih radnica je 493, kvalifikovanih 784, dok je žena sa srednjom stručnom spremom 1.649. Dodali su da je, od 4.044 nezaposlena muškarca, njih osam sa doktorskom diplomom.

“Isto toliko nezaposlenih muškaraca ima diplomu magistra, a sa diplomom mastera ih je 21. Sa visokom stručnom spremom ima 548 muškaraca, sa višom 59, a sa srednjom stručnom spremom 1.139”, kažu u Zavodu. Dodaju da, analizirajući broj prijavljenih lica po stepenu obrazovanja i zanimanjima, u trećem stepenu stručne spreme posao čeka najviše prodavaca.

“U okviru četvrtog stepena je najviše ekonomskih tehničara, a u okviru sedmog stepena stručne spreme najviše diplomiranih ekonomista čeka posao”, naveli su iz Zavoda. Dodali su da su prošle godine zaposlena ukupno 4.092 lica.

“Od ukupnog broja evidentiranih zaposlenje do šest mjeseci čekalo je 2.670 lica, do godinu 1.669 prijavljenih, dok je do dvije godine posao čekalo 1.116 osoba. Više od pet godina posao su čekale 1.972 nezaposlene osobe”, naglasili su u Zavodu za zapošljavanje.

Banjalučanin Aleksandar Zrnić, po zanimanju medicinski tehničar, na birou je prijavljen tri godine.

“Kad sam ostao bez posla, prijavio sam se na biro i jednom su me zvali za rad u Hitnoj pomoći. Međutim, nisam prihvatio jer sam tada već imao drugi posao”, rekao je Zrnić.

Pandemija

Kako su rekli iz Zavoda za zapošljavanje, ekonomske posljedice izazvane pandemijom znatno se reflektuju na tržište rada kada je riječ o ukupnoj ponudi radne snage i prilivu lica na evidenciju nezaposlenih.

“Zbog pandemije “kovida 19” i propisanih mjera, trenutno ne organizujemo obuke ni radionice za nezaposlena lica”, naveli su iz Zavoda.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button