COVID-19

Od petka do ponedjeljka u Sarajevu će raditi samo apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Kanton Sarajevo će biti zatvoren od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 ujutro.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potvrdio je kako će KS biti zatvoren od petka do ponedjeljka zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Kako je istakao Forto, od petka pa do ponedjeljka do 7 sati, bit će zatvoreni svi poslovni subjekti osim apoteka, benzinskih pumpi i objekata koji prodaju hranu i piće. Također, tokom lockdowna radit će i sredstva javnog prijevoza.

“Nastavit ćemo sprovođenje mjera tokom radne sedmice, a od petka u 20 sati uvečer zatvaramo sve poslovne subjekte do 7 sati ujutro u ponedjeljak. Bit će zatvoreni svi osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke i javni prijevoz. Bit će omogućena dostava i moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom”, ističe Forto. Građani će se u tom periodu moći kretati, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.

Premijer Forto je u obraćanju javnosti putem zvaničnog naloga Vlade Kantona Sarajevo objasnio i razloge uvođenja ovakve mjere.

“Prvo, novi soj koronavirusa koji je trenutno u KS puno agresivniji i brže razvija teške kliničke slike. Kapaciteti bolnica su popunjeni i ako se ovakav rast nastavi zdravstveni sistem neće moći zbrinjavati ni one sa lakšom kliničkom slikom”, rekao je Forto.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button