Svijet

Orban najavio formiranje saveza sa desničarima iz Italije i Poljske u Evropskom parlamentu

Nakon što su zastupnici najveće mađarske stranke Fides napustili koalicionu grupu Evropski narodni savez (EPP) u Evropskom parlamentu, mađarski premijer Viktor Orban

najavio je formiranje nove parlamentarne grupe, prenosi Reuters.Ovu informaciju, Orban je potvrdio u razgovoru za mađarski državni radio te je naglasio kako će najveća mađarska stranka pregovore o novoj parlamentarnoj grupi voditi sa konzervativnim strankama iz Italije ali i Poljske.

Prema informacijama koje je sa medijima podijelio Orban, prva stranka sa kojom će Fides voditi pregovore o novom klubu zastupnika u Evropskom parlamentu jeste italijanska Sjeverna liga, populistička i desničarska partija Mattea Salvinija.

Osim Salvinijeve stranke, Orban je naglasio kako će se pregovori o stvaranju novog konzervativnog bloka u Evropskom parlamentu voditi i sa zastupnicima konzervativne italijanske partije Braća Italije (FdI) kojom predsjedava Giorgia Meloni.

Pored stranaka iz Italije, Orban je u razgovoru sa medijima najavio da su nakon izlaska Fidesa iz EPP-a čelnici stranke započeli razgovore i sa nekoliko poljskih stranaka koje bi mogle činiti novu političku grupaciju u Evropskom parlamentu.

Iako Orban nije naglasio sa kojom poljskom strankom se konkretno vode pregovori, mediji pretpostavljaju kako je riječ o vodećoj konzervativnoj partiji Pravo i Pravda.

Također, naglasio je kako za cilj ima formirati evropski savez koji će činiti Fides i ideološki slične partije čija je osnovna ideja zaštita tradicionalnih porodičnih vrijednosti kao i

Podsjetimo, mađarski zastupnici unutar Evropskog parlamenta napustili su u srijedu Evropsku narodnu partiju. U pismu koje je Viktor Orban poslao predsjedniku EPP-a Manfredu Weberu, mađarski premijer je naglasio kako je nezadovoljan statusom koji zastupnici Fidesa imaju unutar pokreta.

“Dok je stotinje hiljada stanovnika Evrope hospitalizvano zbog koronavirusa i dok se doktori bore za živote građana, poražavajuće je da je EPP paralizovana unutašnjim administrativnim problemima te pokušava ušutkati naše zastupnike”, napisao je Orban.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button