Region

Palmer: Vjerujem da će Lajčak dovesti Beograd i Prištinu do sporazuma

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je sinoć da u procesu dijaloga Beograda i Prištine SAD daju snažnu podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koji je, rekao je, iskusni diplomata i za koga je uvjeren da će taj proces dovesti do sporazuma.

On je to rekao u okviru “Diploćaska sa Metom Palmerom” na Facebooku američke ambasade u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li će SAD preuzeti posredstvo u dijalogu Beograda i Prištine.

“Parterneri smo s EU. I Beograd i Priština imaju aspiracije ka EU zbog čega EU posreduje. Nemam razloga da ne vjerujem da neće uspjeti. Nije važno ko predvodi, već da se dijalog završi i da se postignu kompromisi”, rekao je Palmer.

Palmer je, govoreći o ekonomskoj saradnji američke razvojne fiinansiijske korporacije DFC sa Srbijom rekao da su SAD uzbuđeni zbog potencijala te saradnje i istakao da su za razliku od devedesetih godina, kada je prvi put došao u Srbiju, odnosi dvije zemlje sada drugačiji i pozitivni i da se raduje daljoj saradnji.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri kazao je da će se administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena baviti ekonomskom normalizacijom odnosa dvije zemlje.

“U kancelariji DFC je došlo do kadrovskih promjena i žao mi je zbog toga. Džon Jovanović je sjajan, ali često kada dođe do promjene administracije mijenjaju se i ljudi. Ali kancelarija će nastaviti s radom u Srbiji i radujemo se tome”, rekao je Godfri.

Jedno od pitanja koje su pratioci na Facebooku postavili Palmeru bilo je i da li će se u budućnosti vidjeti više američkih kompanija u Srbiji, na šta je on odgovorio da ima pozitivno mišljenje o radnoj snazi i mogućnostima da se ovdje investira, dok je Godfri istakao da Srbija radi dobar posao i privlači sve više stranih investitora.

Jedno od pitanja bilo je i zašto SAD i EU nedovoljnim angažmanom na zapadnom Balkanu ostavljalju prazan prostor za uticaj Rusije i Kine, na šta je Godfri odgovorio da nije ostavljen prazan prostor, da je Srbija izabrala put vojne neutralnosti, da sama donosi svoje odluke, a glavni politički cilj ostaje put u EU, u čemu je SAD podržavaju.

Kako je rekao, Kina i Rusija imaju drugačiju viziju za region.

“Mi smo ubijeđeni da je članstvo u EU najbolji cilj za region, za njegovu dugoročnu stabilnost, rast i napredak”, rekao je Godfri.

S tim stavom saglasan je i Palmer, koji je istakao da SAD nisu ostavile prazan prostor, ali da donekle da razumije odakle takav utisak.

Kako je rekao, SAD jesu angažovane u regionu, iako ta angažovanost nije na istom nivou kao što je bila tokom devedesetih, kada je Balkan bio na naslovnim stranama Njujok tajmsa, Vašinton posta, brojnih evropskih novina, a svjetski lideri se bavili dešavanji na zapanom Balkanusto, što se promijenilo sa završetkom ratova.

Palmer je rekao i da bi Rusija i Kina bili prisutni na zapadnom Balkanu svakako jer je njihov interes je da budu pristune.

“A na zemljama zapadnom Balkanu je da prepoznaju partnere koji podržavaju njihove ciljeve. SAD i EU, naš cilj da zemlje postanu dio EU, smatramo da bi to bilo dobro za region”, rekao je Palmer

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button