Banja Luka

Počela proljećna sadnja drveća: Stanivuković želi da Banjaluka potvrdi epitet grada zelenila

Biću gradonačelnik koji će, između betona i zelenila, izabrati zelenilo gdje god to bude moguće, poručio je danas gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, koji je, zajedno sa mještanima, započeo proljećnu akciju sadnje drveća.

Prva stabla katalpe zasađena su u Adi u Ulici palih boraca.

“Ovdje će biti zasađeno 50 sadnica katalpe, lijepog ukrasnog drveta koje ima list u obliku srca, pa tu možemo naći i simboliku, jer se u blizini nalaze zgrade u kojima žive porodice naših poginulih boraca, čiji su članovi dali živote za nas. Za proljećnu i jesenju sadnju drveća, Grad izdvaja oko 100.000 KM i želimo da Banjaluka, iz godine u godinu, potvrđuje epitet grada zelenila”, rekao je Stanivuković.

On je dodao da će grad imati najveći park u istoriji Banjaluke koji će biti smješten kod tržnog centra Delta planet.

“Park će biti dužine jedan kilometar i širine oko 500 metara, a očekujem da taj posao započnemo ove godine”, naveo je gradonačelnik.

Mještanka Ade, Tijana Mirković, zahvalila je Gradu na donaciji sadnica i naglasila da je njihovo naselje lijepo, a da će sa novim sadnicama biti još ljepše.

On je dodala da je, sadnjom drveća na ovoj lokaciji, Grad izašao u susret inicijativi građana ovog naselja.

U okviru proljećne akcije sadnje, danas je zasađeno i pet stabala japanske trešnje na zelenoj površini u Ulici Teodora Kolokotronisa, u blizini tvrđave Kastel.

Kako navode iz Odjeljenja za komunalne poslove, nastavak akcije proljećne sadnje biće realizovan kroz radove na popunjavanju drvoreda u Bulevaru Stepe Stepanovića i u Ulici kralja Petra II Karađorđevića u kojima je veliki broj stabala uklonjen zbog dotrajalosti.

Takođe, na određenim lokacijama, na kojima postoje tehničke mogućnosti, biće izvršeni radovi na vađenju panjeva, proširenju sadne jame, izmjeni sadržaja sadne jame, ugradnji sistema za zalijevanje i sadnji nove zamjenske sadnice.

Na više lokacija u gradu biće izvršeno popunjavanje blokovskog zelenila po zahtjevima zajednica etažnih vlasnika.

Ukupan broj sadnica koji će biti posađen u toku akcije proljećne sadnje je preko 200 sadnica drvenastih vrsta  i preko 50 sadnica raličitog ukrasnog žbunja.

Pored navedenih sadnica katalpe i japanske trešnje, sadiće se i sadnice divljeg kestena, javora, lipe, magnolije, ruja, jasena itd.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button