Hronika

Policija razbija kriminalnu grupu koja je pljačkala širom BiH

Policijski službenici Federalne uprave policije u zajedničkim aktivnostima s pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova više kantona od 28. februara provode mjere vezane za dokumentovanje organizovane kriminalne grupe.

FUP radi u saradnji s MUP-ovima Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona i uz nadzor Kantonalnog tužilaštva SBK.

Grupa se sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, a u vezi s djelom teške krađe.

“U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe nadležnog suda, izvršeni su pretresi na 10 lokacija na području Sarajeva i Kaknja te je slobode lišeno šest osoba inicijala N. H. (1972.), A. Ć. (1989.), A. Š. (1982.), A. Š. (1979.), M. I. (1980.) i E. D. (1985.), dok je za E. DŽ. (1977.) raspisana operativna potjernica”, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Navedeni se sumnjiče da su od početka 2020. godine, na području Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona te Distrikta Brčko, organizujući se s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, izvršili više napada i pokušaja napada na najmanje 14 poslovnih subjekata.

Radi se o benzinskim pumpama, trgovačkim centrima i drugim objektima u FBiH i Brčko distriktu. Sumnjiče se da su otuđili više od 200.000 KM, kao i veću količinu robe – cigareta, kafe, alata, te drugih proizvoda koje su pronašli u objektima i time poslovnim subjektima nanijeli veću materijalnu štetu.

Također, s ciljem izvršenja navedenih krivičnih djela prethodno su otuđili 14 putničkih motornih vozila i pokušali otuđiti sedam motornih vozila u pomenutim kantonima.

Uhapšeni će danas biti predati u nadležnost Tužilaštva SBK.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button