Svijet

Šef diplomatije Saudijske Arabije: Nije tajna da razvijamo civilni nuklearni program

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan rekao je da Saudijska Arabija razvija svoj civilni nuklearni program i preferira da Sjedinjene Američke Države budu jedan od ponuđača za projekat.

“Ima i drugih koji licitiraju i očigledno, mi bismo željeli da izgradimo naš program s najboljom tehnologijom na svijetu, a za to će biti potreban određeni dogovor”, rekao je princ Faisal bin Farhan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim Državnim sekretar Antonyjem Blinkenom.

Istakao je da postoje razlike u stavovima sa SAD-om i da zato rade na pronalaženju mehanizama kako bi mogli zajedno raditi na civilnoj nuklearnoj tehnologiji.

“Ali, znate, mi namjeravamo ići naprijed na tom programu”, rekao je Faisal.

Saudijska Arabija je zatražila američku tehnologiju za obogaćivanje uranijuma koji Rijad posjeduje za proizvodnju i prodaju goriva. Inače, saudijski zvaničnici su rekli da bi mogli tražiti pomoć od Kine, Rusije ili Francuske, a to su zemlje na koje je princ Faisal možda aludirao.

Glasnogovornik State Departmenta je ranije rekao da je Bidenova administracija posvećena podršci tranzicije Saudijske Arabije prema čistoj energiji, uključujući njene napore da razvije miroljubivi nuklearni energetski program, ali nije dala signal da SAD odobrava saudijske planove za obogaćivanje uranijuma.

“Sjedinjene Američke Države već dugo pokušavaju ograničiti širenje tehnologija obogaćivanja uranijuma i prerade istrošenog goriva na globalnoj razini, s obzirom na njihovu potencijalnu tehničku primjenjivost na proizvodnju fisijskih materijala. Predsjednik Biden je bio jasan da administracija ostaje posvećena ovom dugotrajnom američkom cilju neširenja nuklearnog oružja”, rekao je zvaničnik tada za Al Arabiya English.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button