Banja LukaVijesti

Srpski narod dobio je novog duhovnog pastira

– Srpski narod je dobio novog duhovnog pastira koji će, izborom na ovu svetu dužnost, nositi breme stvarnosti i problema sa kojima se naš narod suočava, poručio Stanivuković.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković uputio je čestitku Njegovoj Svetosti g. Porfiriju povodom izbora za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

-Božijom voljom, za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je g. Porfirije. Srpski narod je dobio novog duhovnog pastira koji će, izborom na ovu svetu dužnost, nositi breme stvarnosti i problema sa kojima se naš narod suočava – navedeno je u čestitki.

Кako je naveo, nije to nimalo lako, pogotovo ne danas kada nam je više nego ikada potrebno da sačuvamo jedinstvo i sabornost u ovim izazovnim vremenima. 

– Velika je obaveza na novom poglavaru, pogotovo ako govorimo o položaju našeg naroda i očuvanju naših svetinja na Кosovu i Metohiji, jer kako je i sam patrijarh Porfirije rekao, Кosovo i Metohija je stvar identiteta i temelj postojanja, kako bi naš narod imao budućnost. Očuvati vjeru i tradiciju kroz vjekove bio je izazov, ali veliku zahvalnost na tome dugujemo našim patrijarsima – naveo je Stanivuković u čestitk

Dodao je da ne trebamo zaboraviti da pomenemo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja koji je svoju dužnost obavljao dostojno, iako je trebalo snage da se na tronu Svetog Save zamijeni veliki patrijarh Pavle, koji i danas živi u mislima i srcima svakog Srbina kako u Srbiji, Republici Srpskoj, tako i u rasijanju. 

– Danas, u ovom svetom danu treba da pomenemo i blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, čije su riječi u meni ostavile dubok trag, a koji je svojim djelima u odbrani svetinja pokazao pravu snagu vjere, ali i put kojim svi treba da nastavimo da idemo – istakao je gradonačelnik Banjaluke.

Uz najiskrenije čestitke novom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve u ime građana Banje Luke i Republike Srpske, Stanivuković je naveo da je siguran da će g. Porfirije biti veliki duhovni oslonac našem narodu u godinama koje dolaze.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button